iPhony jsou v Hongkongu výrazně levnější než v pevninské Číně a není neobvyklé, že se najdou lidé, kteří je pašují přes hranice. Zatímco hodnota jejich pašování pod oblečením je kolem 150 000 dolarů, není to nic ve srovnání s hodnotou pašování pomocí dronů, která je 79,8 milionů dolarů.



Místo používání dronů pro přímý přenos iPhonů, je pašeráci používají k přenosu kabelů, které pak použijí k tažení iPhonů v pytlích. Úřady zadržely 26 podezřelých, kteří z Hongkongu a pevniny přepravili 200 metrů kabelů pro přepravu rekonstruovaných telefonních přístrojů s celkovou hodnotou 500 milionů juanů. Gang údajně pašoval telefony po půlnoci a dokázal pašovat až 15 000 iPhonů za jednu noc. Čínští úředníci používají své vlastní drony, spojené s monitory s vysokým rozlišením, aby odhalili pašeráky.

Přeshraniční pašování není jediným pochybným způsobem, jak vydělat v Číně peníze na iPhonech: V roce 2010 byla společnost Apple dokonce nucena dočasně uzavřít svůj vlajkový obchod v Pekingu kvůli davům skalperů, kteří koupili 20 až 30 modelů iPhone 4 v okamžiku zahájení prodeje. Společnost následně požadovala oficiální identifikaci a okamžitou aktivaci telefonů v obchodech, aby se zabránilo dalšímu prodeji iPhonů.

Zdroj: 9to5mac.com