Představitelé orgánů činných v trestním řízení přezkoumají návrhy, které by vyžadovaly, aby technologické společnosti postavily přístup k elektronickým zařízením, které by umožnily lepší přístup k údajům v trestním vyšetřování, uvádí The New York Times.



Jedná se o problém, který byl silně diskutován po roce 2016 právního sporu mezi Apple a FBI skrze iPhone 5c, který patřil byl San Bernardinu střeleci v Syed Farook. Vláda chtěla, aby Apple vytvořil software, který by jim umožnil přístup k údajům v zařízení, ale Apple to odmítl.

V odezvě na pověsti o obnoveném úsilí o vybudování takového nástroje řekl šéf společnosti Apple pro inženýrství Craig Federighi pro The New York Times, že oslabení bezpečnostních ochran iOS zařízení by bylo vážnou chybou, zachovávající postoj společnosti Apple k tomuto problému.

Společnost Apple neustále tvrdí, že je potřeba zlepšit zabezpečení zařízení, aby zůstala před hackery a dalšími špatnými účastníky, využívající bezpečnostní chyby v zařízeních se systémem iOS. Během sporu o zařízení San Bernardina Apple odmítl přidat nástroj na zadní vrátka do svých zařízení a argumentoval, že pokud by takový nástroj existoval, mohl by snadno skončit v nevládních rukou.

Podle deníku The New York Times se úředníci FBI a DOJ „setkali“ s výzkumnými pracovníky v oblasti bezpečnosti, aby pracovali na přístupech, které by poskytly „mimořádný přístup“ k šifrovaným zařízením, jako je iPhone. Na základě tohoto průzkumu jsou úředníci DOJ „přesvědčeni“, že existuje způsob, jak vytvořit zadní vrátka pro přístup k datům bez oslabení ochrany zařízení před hackováním.

Jedna diskutovaná metoda zahrnuje speciální přístupový klíč, který by byl generován při samotném zašifrování zařízení a umožňující odemknutí dat bez uživatelského hesla. Klíč by byl uložen na samotném zařízení v části pevného disku, který by byl šifrován samostatně. Pouze výrobce zařízení, s příkazem k soudu, by k němu mohl přistupovat.

Zdroj: macrumors.com