Kolem Facebooku a Donalda Trumpa se ukázal velký skandál. Alexander Kogan měl se společností Cambridge Analytica získat od Facebooku informace o 50 milionech uživatelů a data pak následně použít pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa (2016).



Alexander Kogan byl ujištěn, že to co dělají je legální a jde o běžnou věc, ale ve skutečnosti to tak nebylo. Alexander Nix (ředitel Cambridge Analytica), přitom přiznal, že firma hrála klíčovou roli v kampani Donalda Trumpa, se kterým se mnohokrát sešel. Nix uvedl, že dělali kompletní průzkum a shromažďovali data. Tato data potom tým Donalda Trumpa použil v kampani na internetu.

Alexander Kogan uvedl, že Facebook předal analytické firmě data 270 tisíc uživatelů, kde se objevují informace i o jejich kontaktech, takže se konečné číslo vyšplhalo na 50 milionů.

Společnost Cambridge Analytica vyžila data pro nástroje volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. Kogan však shromaždoval data údajně z vědeckých důvodů.

Akcionáři to Facebooku, díky této aféře dali šežrat a hodnota klesla o 40 miliard dolarů, tedy 827 miliard korun, to je pokles o 7 procent za jediný den a o den dříve hodnota klesla už o 2 procenta.

Jediný, kdo se k celé situaci zatím nevyjádřil je Facebook a Mark Zuckerberg.

Na sociální síti Twitter se už začal rozšířovat Hashtag #DeleteFacebook, stejnojmenné hnutí rozjelo kampaň proti Facebooku. Společnosti Faceboook přitom nepatří pouze tato sociální síť, ale i Instagram nebo třeba WhatApp (od roku 2014 za 16 miliard dolarů), ani zde si nemůžeme být jistí únikem dat o uživatelích.

Dnes bylo oznámeno, že Federální obchodní komise prozkoumá celý případ kolem Facebooku a používání osobních údajů.

Cambridge Analytics je přitom britská firma, zřejmě tedy některá data pocházejí i od uživatelů EU a v takovém případě by EU mohla požadovat po Facebooku pokutu až do výše 4 procent zisku.

Zdroj: 9to5mac.com, money.cnn.com, bbc.co.uk