Facebooku se tento týden nedaří. Jednak se provalila kauza o úniku intimních informací 50 milionů uživatelů a teď má Facebook další problém. Podle nejnovějších informací totiž již mnoho let sbíral data o hovorech a SMS zprávách uživatelů Androidu. iOS uživatelů se tato kauza pravděpodobně netýká. Několik uživatelů Twitteru informovalo, že ve svém archivu, který si můžete stáhnout například předtím, než smažete svůj Facebook (a obsahuje vaši veškerou aktivitu na Facebooku), našlo roky historie hovorů a SMS zpráv.



„WOW, můj stažený Facebook archiv obsahuje informaci o každém jednotlivém hovoru, který jsem v posledním roce uskutečnil“, říká na svém Twitteru uživatel Mat Johnson. Jiný uživatel, Dylan Mckay napsal: „Z nějakého důvodu je celá moje historie hovorů v archivu, který jsem teď stáhl z webu Facebooku“. Server Ars Technica poznamenal, že Facebook měl tyto data využívat pro vylepšení algoritmu doporučování přátel a aby se lépe naučil rozdělovat přátele od pracovních partnerů. Vypadá to, že Facebook k těmto datům získal přístup prostřednictvím jeho aplikace Messenger, která se často Android uživatelů dotazuje o převzetí kontroly jako SMS klient.

Facebook však podle nejnovějších informací nebyl schopen získat přístup k těmto datům uživatelům iPhonů, díky zabezpečení systému iOS a jeho přístupu k uživatelskému soukromí. Podle serveru Ars Technica dělal něco takového Facebook už roky. Facebook na problém sice zareagoval, nicméně poznamenal, že si myslí, že se jedná o normální věc, že aplikace ukládá takováto data v zájmu podávat lepší obsah.

Zdroj: The Verge