Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dnes oznámil, že země podnikne právní kroky proti společnostem Apple a Google za zneužívající obchodních praktik. Konkrétně Le Maire uvedl, že společnosti využívají francouzských vývojářů.



Dále uvedl, že pokuty z takové právní žaloby by mohly dosáhnout až milion eur (přes Bloomberg a Reuters). V rozhovoru s rádiem RTL Le Maire uvedl, že nedávno si uvědomil, jakou praxi vykonávaly Apple a Google. Podle něj společnosti jednostranně určují ceny a vylepšují smlouvy s vývojáři aplikací podle svých představ. „Dozvěděl jsem se, že když vývojáři vytvářejí své aplikace a prodávají společnostem Google a Apple, ceny aplikací určují právě společnosti, Google a Apple převezmou všechna data a mohou jednostranně přepisovat své smlouvy. Všechno tohle je nepřijatelné a není to ekonomika, kterou chceme.“

Le Maire dále uvedl, že navzdory své moci by Apple a Google neměli být schopni zacházet s francouzskými začínajícími firmami a vývojáři tak, jak to v současné době dělají. Právní žaloba se bude konat v pařížském obchodním soudu. Le Maire také uvedl, že od začátku roku 2019 očekává, že Evropská unie oficiálně uzavře daňové mezery, které prospívají společnostem Apple a dalším technologických společnostem, jako je Google, Facebook, Amazon atd. Tyto mezery údajně umožnily společnosti Apple minimalizovat daně a získat tržní podíl na úkor evropských společností. Francouzský zásah proti těmto mezerám se urychlil během setkání představitelů Evropské unie v loňském září.

Zdroj: macrumors.com