Nouzová funkce SOS může doslova zachránit život, ale také může být relativně snadné ji náhodně spustit. Podíváme se, jak nakonfigurovat nebo zakázat tuto nouzovou funkci Apple Watch.



Pokud se někdy ocitnete v nouzové situaci, můžete jednoduše podržet boční tlačítko vašeho Apple Watch a automaticky se vám zavolá záchranná služba. Apple Watch vybírá správné číslo tísňových služeb na základě vaší polohy a po ukončení tísňového volání bude vašim nouzovým kontaktům odesláno textové upozornění s vaší polohou. Zní to dobře, pokud se ocitnete opravdu v nouzové situaci, ale pokud ji spustíte neúmyslně, může to být nepříjemné. Než se podíváme na to, jak přizpůsobit a deaktivovat tuto službu, podívejme se, jak funguje.

Vyvolání nouzového SOS na Apple Watch

Existují dva různé způsoby, jak spustit SOS na vašem Apple Watch. Prvním je přidržením bočního tlačítka po dobu tří sekund a posunutím červeného tlačítka „SOS“ doprava. Druhým je přidržením bočního tlačítka po dobu tří vteřin a pokračováním v jeho držení, dokud neuvidíte odpočítávání a slyšíte alarm. V tomto bodě bude vyvolán tísňový hovor. Pokud jste toto učinili omylem a jste rychlí, můžete tísňové volání zrušit pevným stisknutím displeje a potvrzením, že chcete ukončit hovor. Jakmile ukončíte hovor s pohotovostními službami, bude zaslán text na všechny vaše nouzové kontakty. Text bude obsahovat polohu vašeho GPS, i když by byly vypnuty služby určování polohy.

Přizpůsobení nouzových kontaktů

První věc, kterou budete chtít pravděpodobně udělat, je přidat (nebo odstranit) nouzové kontakty.

Přidání tísňového kontaktu:

  • Otevřete aplikaci Zdraví ve svém iPhone.
  • Klepněte na kartu Zdravotní ID v dolní části obrazovky.
  • V pravém horním rohu klepněte na položku Upravit.
  • Pak klepněte na zelené + „přidat nouzový kontakt“.
  • Vyberte osobu ze seznamu kontaktů a vyberte jejich vztah k vám.

Odstranění kontaktu je ještě snadnější; stačí klepnout na červené tlačítko vedle stávajícího nouzového kontaktu.

Zakázání funkce nouzové SOS

Jedním z nejčastějších způsobů náhodného spuštění nouzového SOS je přidržení bočního tlačítka příliš dlouho. Pokud upřednostňujete spouštět tuto funkci ručně, můžete snadno deaktivovat tuto funkci.

  • Spusťte aplikaci Apple Watch na vašem iPhone.
  • Na kartě Moje Apple Watch vyberte možnost Obecné.
  • Zvolte nouzové SOS.
  • Posuňte přepínač doleva pro uvedenou funkci. Když je přepínač černý, znamená to, že je zakázána a zelená znamená, že je povolena.

Nouzové SOS je skvělá vlastnost. Porozumět tomu, jak funguje a jak ji přizpůsobit, je důležité. Pokud jste vytočili pohotovostní službu omylem a následně zavěsili, zdravotníci jsou stále povinni poslat pohotovostní personál do vašeho bydliště, ztrácejí tím tak cenný čas a díky tomu by nemuseli reagovat na skutečně nouzové situace.

Zdroj: appleinsider.com