Včera jsme vás informovali, že Apple představil svůj nový levný iPad. Levným tabletem míří hlavně na školství. Dnes vám kromě základního přehledu nabízíme i podrobný specifikací týkajících se výkonu.



Jelikož v novém iPadu tepe procesor A10, dalo se předpokládat podobného výkonu jako nabízí iPhone 7 a tak to také je. Procesor je taktován na 2,2 GHz a asistují mu 2GB operační paměti RAM. Na novém iPadu můžete využít split screen mód, tedy možnost spuštění dvou aplikací najednou, vedle sebe, nicméně 3 aplikace už jsou problém. Zatímco u dražších iPadů Pro není žádný problém spustit 3 aplikace vedle sebe a k tomu ještě video v okně, na nových iPadech se při tomto pokusu aplikace pod videem ztmaví a nejdou používat. Odborník z iMore k tomuto poznatku dodal, že dražší iPady jsou schopny mít spuštěno více aplikací najednou díky dvojnásobně kapacitě RAM.

Množství operační paměti bylo zjištěno přes známou benchmarkovací aplikaci Geekbench 4. Když jsme u Geekbenche – nový iPad si z testu odnesl skóre 3 254 bodů v single core testu a 5 857 bodů v multi core testu. Ve více jádrovém testu tak získal nový iPad dokonce více bodů, než iPhone 7 s menším displejem a to i přes to, že iPhone 7 disponuje 2 GB operační paměti.

V mnoha aspektech je však nový iPad stejný jako ten z minulého roku. Stále má stejný 9,7″ LCD displej s rozlišením 2048 x 1536. Fotoaparát se také nezměnil, stále je to ten stejný 8 megapixelový fotoaparát se clonou f/2,4 a 1,2 MPx fotoaparát na přední straně pro FaceTime videohovory a pořízování selfies. Narozdíl od modelů Pro tento model stále nenabídne zadní přisvětlovací LED diodu. Systém však podporuje Retina Flash, kdy se displej chová jako blesk při pořizování „selfíček“ předním fotoaparátem. Nový iPad také nenabídne regulaci teploty barev na displeji v závislosti na prostředí, ve kterém se zrovna vyskytuje. Stejně tak i ProMotion displej podporující obnovovací frekvenci 120 Hz byste zde hledali marně.

Apple u nového iPadu nabízí paměťové varianty 32 GB  128 GB, narozdíl od dražšího iPadu, kde jsou nabízeny varianty 64, 256 a dokonce i 512 GB. Je však rozhodně pěkné, že se Apple zaměřuje i na trh s levnějšími tablety a dominuje tak dalšímu trhu.

Zdroj: appleinsider.com