Magazín The Information tento týden publikoval podrobný náhled na to, jak se hlasová asistentka Siri s časem měnila. Jak se měnila z jednoho z nejvíce slibných nápadů Applu do obrovského problému pro společnost Apple.



Siri to ani ze začátku neměla vůbec lehké. Ve zprávě se dozvíme, že Apple pospíchal na spuštění úplně první verze Siri, aby se podařilo dostat hlasovou asistentku do iPhonu 4s. Výsledkem byla hlasová asistentka, na kterou ještě nebyla připravena ani samotná technologie. To nakonec ve firmě vedlo k debatám, zda pokračovat a stále opravovat nedodělaný produkt, nebo začít úplně od začátku.

Šéf pro software byl v té době Scott Forstall, jeho pozornost byla však věnována spíše tehdejšímu vývoji aplikace Apple Maps, která jak všichni víme, dopadla katastrofou. Výsledkem bylo, že Forstall přidělil práci na Siri Richardu Williamsonovi, který v té době také pracoval na projektu Apple Maps. Lidé z jeho týmu později přiznali, že Williamson dělal některé rozhodnutí, se kterými zbytek týmu nesouhlasil – například aktualizace Siri pouze jednou ročně. Ten však ve zprávě adresované magazínu The Information odpověděl, že se jedná o kompletní lež a nic takového se nikdy neodehrálo. Forstan i Williamson byli však v roce 2012 po pozdější aféře s Apple Maps oba z Applu vyhozeni.

Další zajímavou zprávou, kterou se z článku dozvídáme je, že tým pracující na Siri do roku 2015 o HomePodu neměl ani páru. Ve zprávě se také píše, že hlavním důvodem, proč Apple HomePod tolik zaostává za konkurencí, je právě Siri, jejíž schopnosti jsou skutečně omezené. Psali jsme o tom už dříve, ale Siri skutečně nedokáže přemýšlet v souvislostech, většinou si nespojí dvě otázky následující po sobě, nerozumí faktickým otázkám, ale je toho mnohem více.

Apple se k této zprávě dnes ohradil s myšlenkou, že Siri je nejpopulárnější hlasový asistent na světě, který nabízí ohromné výhody ve spolehlivosti, spektru využití, atd… Siri však skutečně v současné době zaostává za ostatními hlasovými asistenty, jako Amazon Alexa, nebo Google assistant. Mám bohužel takový pocit, že se Siri od svého spuštění příliš nezměnila. A stejně tak doufám, že jí bude Apple v budoucnu věnovat větší pozornost. A to nejen kvůli HomePodu.

Zdroj: macrumors.com