Společnost Apple potvrdila, že vyřeší problém s ochranou soukromí, ve kterém Siri může nahlas číst skrytá oznámení při uzamčené obrazovce z mnoha aplikací na iPhone. Vyjádření Applu uvádí: „Jsme si vědomi tohoto problému a jeho řešení bude řešeno v nadcházející aktualizaci softwaru.



Je docela možné, že oprava bude zahrnuta i v systému iOS 11.3, který zůstává v testování beta verzi, ale společnost Apple se může rozhodnout vyřešit problém s menší aktualizací, jako je iOS 11.2.7.

Chování Siri se stává problémem s ochranou soukromí, protože může nahlas číst zprávy a e-maily z aplikací třetích stran, jako je Facebook Messenger, WhatsApp a Gmail, i když je iPhone uzamčen a oznámení jsou skryta. Tím dochází k porušení důvěry uživatelů, kteří očekávají, že jejich oznámení nebudou moci číst jiní lidé. Siri však nemůže číst zprávy iMessage od Applu, to má Siri zakázané i teď, ale problém ovlivnil aplikaci Mail, kde už je čtení e-mailů z uzamčené obrazovky možné.

Oznámení o uzamčení obrazovky jsou ve výchozím nastavení u iPhonu X skryta, což znamená, že dokud se uživatel neautentizuje pomocí Face ID, tak zůstanou skryta. Na jiných iPhonech, ale můžete povolit možnost v Nastavení > Upozornění > Zobrazit náhledy, které nabízí tři možnosti:

  • Vždy: Oznámení o uzamčení obrazovky jsou plně viditelné
  • Při odemknutí: oznámení o uzamčení obrazovky zůstanou skryté, dokud se uživatel autentizuje pomocí Face ID, Touch ID nebo hesla
  • Nikdy: Upozornění na uzamčení obrazovky jsou vždy skryté

Existují dvě řešení, která mohou uživatelé implementovat, dokud nebude oprava uvolněna, aby se zabránilo Siri číst nahlas oznámení z uzamčení obrazovky:

  • Vypněte oznámení uzamčení obrazovky pro citlivé aplikace: Nastavení > Upozornění, vyberte aplikaci a přepněte zobrazení Zobrazit na uzamčení obrazovky
  • Pokud je iPhone uzamčen, úplně deaktivujte Siri: Nastavení > Siri & Hledat > Povolit Siri při uzamčení

Zdroj: macrumors.com