21.3.2007 to byl den, kdy Apple uvedl na trh zcela nový produkt Apple TV, set-top box pro přinášení médií i z iTunes do obývacího pokoje. Po 11 letech je produktu stále vyvíjen a poslední verze (rok 2017) Apple TV 4K je v nabídce ve 32 nebo 64 GB variantě a jedná se už o 5. generaci tohoto produktu.



Na Apple TV pracoval Steve Jobs mimo Apple a inovoval produkt už v 80. letech a na počátku 90. let Apple propagoval software pro přehrávání videa na osobním počítači. Tento podivný počin spojil hybridní stroj Performa 520 Mac a 14″ televizor Sony Trinitron CRT.

Video, jak Steve Jobs představil Apple TV:

https://www.youtube.com/watch?v=ualWxQSAN3c

Od samého začátku však bylo jasné, že zařízení není primárním zaměřením společnosti Apple. Navzdory zasloužilé pověsti společnosti o tajemství a neuvolnění produktů až do naprosté připravenosti, v Cupertinu předvedli Apple TV jako dílo, které bylo představeno 12.9.2006.

Apple začal prodávat Apple TV od 21.3.2007, ale tehdy bylo nadšení zastíněno i zcela novým iPhonem.

Apple TV 1. generace nebyl revoluční produkte, stejně jako příslušenství pro Mac. Zpočátku si majitelé dokonce nemohli objednat film do Apple TV a přehrát na svém televizoru, i když měli připojení k internetu. Místo toho museli uživatelé stáhnout film do svého počítače Mac a pak přenést do Apple TV. Pokud jste vlastnili HDTV, tak rozlišení z Apple TV vypadalo, jako přehrávání na starém obyčejném televizoru.

15.1.2008 vyšla hlavní softwarová aktualizace systému, kde konečně majitelé Apple TV nepotřebovali počítač Mac k přehrání. Navíc mohli později využít iPhone, iPad a iPod jako dálkový ovladač. Během prvních šesti měsíců se prodalo 250.000 kusů Apple TV. Dokonce i Steve Jobs připustil, že se jedná více o „hobby“ produkt.

Dnes už Apple TV slouží nejen k přehrávání filmů, seriálů a podcastů, ale i k hraní her, využívání aplikací a prohlížení internetu.

Zdroj: cultofmac.com