V uplynulých dnech se na internetu nemluví snad o ničem jiném. Facebook a kauza Cambridge Analytica, kvůli které přišla největší sociální síť světa o nemalou část své tržní hodnoty. Problém rozpoutal i akci #DeleteFacebook a z Facebooku zmizely například i takové stránky jako Tesla nebo SpaceX. Společnost Cambridge Analytica totiž získala přístup k datům 50 milionů uživatelů Facebooku, následně je zpracovala a měla využít pro úzce cílenou reklamu, která měla pomoct Donaldu Trumpovi v předvolební kampani. Facebook sice údaje sám neposkytl, nicméně by se společnost k takovým údajům vůbec neměla dostat.



Nově se k celé situaci vyjádřil také CEO Applu – Tim Cook – na konferenci China Development Forum. Informoval o tom server Bloomberg. Cook poznamenal, že kontroverze kolem Facebooku je jen dalším znakem, že je nutné vytvořit dobré regulace pro ochran uživatelských dat. Cook přímo zmínil, že situace mezi Facebookem a společností Cambridge Analytica je katastrofální a z toho důvodu si myslí, že je nutné vytvořit nové regulace. Ředitel Applu také poznamenal, že společnost získala přístup k informacím uživatelů, které by ani Facebook neměl uchovávat. „Schopnost získat informace o tom, jaké stránky jste navštěvovali po několik let, kdo je ve vašich kontaktech, informace o tom, koho máte a nemáte rádi, a každý intimní detail. Domnívám se, že to jsou věci, které by Facebook vůbec neměl uchovávat.“

Tim Cook taktéž nezapomněl zmínit, jak důležité je soukromí uživatelů pro společnost Apple. Na kauzu už zareagoval i ředitel Facebooku – Mark Zuckerberg – který nechal vytisknout omluvné zprávy se svým podpisem ve třech amerických a šesti britských novinách.

Zdroj: 9to5mac.com