Apple plánuje přechod z čipů Intel na své vlastní čipy do počítačů Mac, a to již v roce 2020, uvádí Bloomberg. Apple již navrhuje své vlastní čipy řady A v iPhonech a iPadech. Plány se nacházejí v raných fázích vývoje.



S vlastními čipy by Apple nebyl nucen čekat na nové čipy Intel předtím, než bude moci vydat nové počítače Mac. Tento posun by také umožnil společnosti Apple rychleji přinést nové funkce do všech svých produktů a odlišit je od konkurence. Použitím vlastních hlavních čipů by se Apple stal jediným významným výrobcem počítačů, který bude používat vlastní procesory. Společnost Dell Technologies Inc., HP Inc., Lenovo Group Ltd. a Asustek Computer Inc. používají čipy Intel.

Společnost Apple již začala používat vlastní čipy T1 a T2 na svých počítačích MacBook Pro a iMac Pro a společnost má v úmyslu integrovat další vlastní koprocesory do počítačů Mac přicházející později v tomto roce. Vlastní čipy budou také použity v nadcházejícím Mac Pro, který je momentálně ve vývoji.

Čip T1, který je součástí MacBook Pro, napájí dotykový panel a ověřuje Touch ID. Čip T2 v iMac Pro integruje několik komponentů včetně řadiče řízení systému, procesoru obrazových signálů, řadiče SSD a zabezpečeného enklávu s hardwarovým šifrovacím modulem. Dřívější fámy naznačily, že Apple má zájem o vytvoření vlastních procesorových čipů založených na technologii ARM pro Mac, aby se snížila závislost na Intel. Apple také říká, že bude pokračovat ve vývoji svých vlastních modemových čipů, aby také snížil závislost jak na Intel, tak na Qualcomm.

Zdroj: macrumors.com