Pokud na novém iPhonu nenastavíte službu Apple Pay a zároveň nevyberete možnost „Nastavit později“, bude vás na to iOS upozorňovat notifikační bublinou u ikony nastavení. Analytici a experti na uživatelské prostředí tento „problém kritizují“ a popisují skoro jako donucovací prostředek pro nastavení této služby. Jedná se však opravdu o takový problém, nebo už se nedá vymyslet lepší problém jablečného ekosystému? Na to se zaměříme v tomto článku.



Zatímco české uživatele tento „problém“ nemusí zajímat, jelikož služba Apple Pay (ačkoliv bychom si to opravdu přáli) zatím v našich končinách není k dispozici. A dost pravděpodobně ještě nějakou dobu nebude. Tato zpráva by vás však mohla zajímat z hlediska kontroverzí, které zrovna o Applu kolují na internetu. Notifikační bublinu s číslem indikujícím počet notifikací určitě dobře znáte. Přesně taková se čas od času zobrazí i na ikoně nastavení – jmenovitě například pokud je k dispozici aktualizace. Stejná bublina se zobrazí i v případě, že jste si zatím nenastavili službu Apple Pay. Proč to ale není takový problém? Čtěte dál…

Ačkoliv se experti na uživatelská prostředí shodují, že se jedná o jakýsi způsob nátlaku na uživatele, kterým chce jablečná společnost donutit své uživatele používat Apple Pay, řešení je v podstatě jednoduché. Stačí když nastavení otevřete, vyberete, že chcete nastavit Apple Pay později a máte vystaráno. Bublina zmizí. Proto mi už více znepokojující přijde tato stejná bublina u ikony nastavení například při dostupné aktualizaci. Pokud totiž aktualizaci stahovat nechcete, jen tak jednoduše se této bubliny nezbavíte.

Odpovím tedy na otázku z úvodu. Jedná se o závažný problém? Rozhodně ne – tedy, samozřejmě můžete mít jiný názor – nicméně si myslím, že v současné době prostě není dostatek problémů a tak je potřeba je uměle vytvářet. Co si o tom myslíte vy? Dejte nám vědět v diskuzi na našem Facebooku.

Zdroj: 9to5mac.com