Instagram dnes zveřejnil novou funkci Data Download, která byla navržena tak, aby umožnila uživatelům stáhnout kopii svých fotografií, videí, příběhů, informací o profilu, komentářů a zpráv, aby vyhověli nadcházejícímu zákonu EU o ochraně soukromí GDPR.



Zatímco zákon o ochraně osobních údajů platí pouze v Evropě, Instagram vytvořil nový nástroj pro stahování, který je dostupný všem jeho uživatelům. Mluvčí společnosti Instagram řekl, že zatímco nástroj pro stahování dat je v současnosti přístupný všem na webu, funkce pro Android a iOS se stále rozšiřuje. Jakmile je požadavek na stažení dat odeslán společnosti Instagram, příprava dat bude nějakou chvíli trvat. Společnost požádá uživatele o zadání e-mailové adresy pro poslání odkazu ke stažení dat.

Instagram uvádí, že to může trvat až 48 hodin. Toto je poprvé, kdy Instagram nabídl uživatelům možnost stahovat všechna data, včetně jejich fotografií, které byly nahrány do sociální sítě. Mateřská společnost Instagramu Facebook má možnost stahovat data už nějakou dobu a lidé byli překvapeni, když zjistili, jaký druh dat Facebook shromažďuje. Zdá se, že nástroj Instagramu bude mít omezenější rozsah, ale bude obsahovat všechny osobní údaje uživatele.

Zdroj: macrumors.com