11. dubna 1976: Apple představil svůj první počítač Apple I.  Navržený a ručně stavěný Steve Wozniakem, prodávané velkoobchodně společně se Stevem Jobsem. K financování své výroby, Wozniak prodává kalkulačku HP-65 za 500 dolarů, zatímco Jobs prodává svůj vůz VW. O několik let později, v roce 2014, byl prodán Apple 1 za 905.000 dolarů, tedy 18,5 milionu korun.



Pokud jde o specifikace, Apple I byl neuvěřitelně primitivní. Dodával se s 8bitovým mikroprocesorem MOS 6502 pracujícím na frekvenci 1 MHz. Apple I se chlubi 4 kB paměti jako standard, ačkoli to bylo rozšiřitelné na 8 kB nebo 48 kB pomocí rozšiřujících karet.

Uživatelé museli přidat svou vlastní klávesnici a monitor, ačkoli druhá verze mohla být i s běžným televizorem, který inovativnější.

Wozniak začal pracovat na Apple I jako hobby, bez toho, aby ho ukázal lidem v místním počítačovém klubu Homebrew, kterého navštěvoval.

Udělal jsem tento počítač … a ukázal lidem v Homebrewu, že bylo možné postavit velmi cenově dostupný počítač – skutečný počítač, který byste mohli naprogramovat za cenu Altairu – jen s několika čipy,“ připomněl Wozniak ve své autobiografii, iWoz. Woz a Jobs oslovili Paula Terella, který vlastnil nedaleký obchůdek, ten byl zároveň jedním z prvních s osobními počítači.

Terrell odmítl první práci od Jobse, Apple I měl být totiž původně v krabici. Cena byla 666,66$, tedy 13,653,- Kč. Terell koupil 50 počítačů Apple I za 500$ a platil v hotovosti až po dodání.

Nakonec bylo prodáno asi 200 kusů Apple I a následující rok byl spuštěn prodej další důležité legendy Apple II.

Zdroj: cultofmac.com