I přes pokračující pokles celosvětových dodávek osobních počítačů zůstal prodej počítačů Mac stabilní v prvním čtvrtletí roku 2018, podle nových odhadů, které odpoledne sdílela společnost Gartner.



Společnost Apple dodala během prvního čtvrtletí roku 2018 odhadovaných 4,26 milionu počítačů Mac, což představuje nárůst o 4,2 milionů v předcházejícím čtvrtletí. Podíl Apple na trhu za čtvrtletí je 6,9 procenta, což představuje nárůst ze 6,7 procenta v prvním čtvrtletí roku 2017. Většina prodejců počítala s tím, že zásilky zůstanou během čtvrtletí stabilní. Společnost HP, celosvětový prodejce po celém světě, dodala v průběhu čtvrtletí 12,9 milionu osobních počítačů za 20,8 procentního podílu na trhu, zatímco Lenovo, blízký konkurent, odeslal 12,4 milionu za 20 procent podíl na trhu.

Dell se dostal na třetí místo s 9,9 miliony zásilek a 16 procent tržního podílu, zatímco Asus a Acer odeslaly 3,9 a 3,8 miliony zásilek. Celosvětový počítačový trh však meziročně klesl o 1,4 procenta. Apple zaznamenal méně růstu ve Spojených státech. Společnost IDC vydala dnes odpoledne také své odhady. Data společnosti IDC a firmy Gartner se často liší v důsledku různých způsobů, jak každá firma provádí výpočty dodávek.

Čísla IDC naznačují, že celosvětové dodávky zůstaly stabilní, přičemž 60,38 milionu osobních počítačů bylo odesláno během prvního čtvrtletí roku 2018. IDC říká, že Apple byl celosvětově nejvýznamnějším prodejcem PC s pouhými 4 miliony, což je pokles oproti 4,2 milionu odeslaným v předcházejícím čtvrtletí. Zatímco Gartner řadí Apple nad Acer, IDC ne. Je důležité si uvědomit, že data z Gartner a IDC jsou předběžná a čísla se mohou od těch skutečných lišit.

Zdroj: macrumors.com