Nejen Facebook, ale i populární video portál Youtube si v poslední době prochází krušným obdobím. V několika posledních měsících je totiž čím dál častější mylná demonetizace a aby toho nebylo málo, YouTube nedávno zavedl také pravidla pro partnerství. Nově musíte mít na svém YouTube kanálu za uplynulý rok minimálně 4000 zhlédnutých hodin a k tomu 1000 odběratelů. Jinak se i s malou odměnou můžete rozloučit. Populární server si tak rozeštvává zejména menší tvůrce. Výkonná ředitelka YouTube – Susan Wojcicki se tak rozhodla k problému vyjádřit a „uklidnit vody“. Moc se to ale nepovedlo.



Ačkoliv se ředitelka ve svém blogovém příspěvku nechala slyšet, že ví o problému s pomalým schvalováním nových žádostí o partnerství, menší tvůrce spíše naštvala, než uklidnila. V příspěvku se totiž nejdříve pochlubila meziročním vzrůstem v tržbách větších YouTuberů, které byly v řádech 35 – 40%. Wojcicki dále informovala, že vztahy s tvůrci se zlepšily a demonetizační problémy portál již netrápí. Hlavně menší tvůrci, kteří z majoritní části tvoří YouTube, však stejný názor nesdílí. Ba naopak. Podle obrovského množství menších autorů se totiž poslední měsíce vůbec nic nezměnilo. Problém se týká i České republiky a stejně tak i streamerů, kteří na YouTube vysílají živé přenosy. Často se totiž stává, že video portál bezdůvodně zakáže možnost streamování a to bez možnosti odvolání, nebo s obrovskou dobou odezvy.

Právě komunikace je další věc, o které se Susan ve svém příspěvku rozpovídala. Uznala, že je nutné do budoucna zapracovat na komunikaci a to právě zejména s menšími YouTubery. Informovala, že na odstranění tohoto problému již tým usilovně pracuje. Na konec se Wojcicki zmínila také o nové funkci, kterou YouTube chystá. Video portál by totiž již v průběhu tohoto měsíce měl moci nabídnout tvůrcům nástroj pro vyzkoušení nezávadnosti obsahu. Autoři si tak budou moci ještě před zveřejněním videa vyzkoušet, zda obsah nečeká demonetizace.

Zdroj: www.youtube-creators.googleblog.com