Charitybuzz nabízí ve své poslední dražbě jeden z prvních modelů počítačů Apple I, vzácný „Duston 2“ (přes VentureBeat). Odhaduje se, že jeho cena je v hodnotě 600 000 dolarů. Je to původní zařízení, které vytvořil Steve Jobs, Steve Wozniak, a jejich tým v Los Altos, Kalifornii v roce 1976.



Původní tým společnosti Apple vyrobil 200 počítačů Apple I a dodnes jich existuje méně než 60, takže tato aukce je extrémně vzácná. „Duston 2“ je funkční a pojmenovaný podle jednoho z předchozích majitelů Adama Dustona. Počítač obsahuje originální desku Apple I, upravenou klávesnici Apple II a moderní napájecí zdroj Stancor. Počítač ověřil kurátor Corey Cohen a potvrdil, že je originální, kupovaný přes „Byte Shop“, což byl první prodejce, který prodával jakékoliv Apple počítače (Apple I byl původně oceněn za 666,66 dolarů).

Počítač byl ověřen 9. března 2018 v soukromé rezidenci ve Virginii. Proces zahrnoval vizuální kontrolu artefaktu o stavu, originalitě a provozním stavu systému Apple-I.
První nabídka je 70 000 dolarů, v aukci zůstává patnáct dní. Poslední dražba proběhla o počítač známý jako „Schoolsky.“ Pokud jde o vítězné nabídky, předchozí aukce se vyšplhaly až na 905 000 dolarů. V roce 2016 uspořádal Charitybuzz aukci o počítač Apple I, model „Celebration“, který se vydražil za 815 000 dolarů.

Zdroj: macrumors.com