Apple představí řadu nových funkcí, až bude jeho nový operační systém macOS Mojave vydán. Jedním z našich oblíbených vylepšení uživatelského rozhraní je Stacks, zcela nový způsob organizace souborů na ploše.



Uživatelská plocha může být přeplněná soubory a složkami, které jsou nashromážděny za léta a uspořádány bez konkrétního pořadí. Apple se chystá napravit tuto organizační noční můru pomocí Stacks, nové funkce, která automatizuje řazení souborů a složek v systému macOS 10.14 Mojave.

Kliknutím na Stacks v nabídce Zobrazit okamžitě uspořádáte soubory do samostatných hromádek. Ve výchozím nastavení je obsah jednotlivých hromádek uspořádán podle typu, například Dokumenty PDF, Hudba, Filmy a Snímky obrazovky. Všechno ostatní, včetně diskových obrazů a souborů zip, přejde do hromádky s názvem Ostatní. Složky jsou naopak zachovány odděleně a automaticky tříděny pod vytvořenými hromádky.

Když je nový soubor vložen na pracovní plochu, automaticky se přesune do příslušné hromádky, pokud není jediný svého druhu. Například jsme přidali obrázek ve formátu JPG, který zůstal na ploše, protože zde nebyly žádné další obrázky. Pokud přidáme další, vytvoří se nová hromádka obrázků, kde budou oba. To funguje stejným způsobem pro téměř všechny typy souborů, s výjimkou složek. Kliknutím na hromádku ji rozbalíte, čímž odhalíte soubory uvnitř, které jsou přístupné přímo z pracovní plochy.

Všechny hromádky a složky, které se nacházejí pod aktivně otevřenou hrámádkou, se přesouvají do oddělených sloupců, aby se nepomíchaly. Můžete dokonce otevřít všechny najednou. Kliknutím pravým tlačítkem myši na plochu se zobrazí možnosti pro uspořádání hromádek. Například vybráním položky Datum vytvoření budou nejnovější zobrazeny nahoře. Seskupení podle posledního otevření je také užitečné pro snadný přístup ke všem souborům, se kterými jste nedávno pracovali. Hromádky mohou být nakonfigurovány také pomocí značek macOS.

Mojave umožňuje uživatelům použít různé filtry pro každou hromádku. Takže pokud ho uspořádáme podle data posledního otevření, zobrazí se naposledy otevřený soubor v horní části seznamu. Pravým kliknutím na hromádku získáte přístup k seznamu akcí, včetně vytváření nových složek, sdílení, kopírování nebo provádění nových rychlých akcí.

Zdroj: appleinsider.com