Každý dokument, který máte na vašem počítači Mac, je spojen s výchozí aplikací, kterou macOS používá k otevření souboru vždy, když poklepete na jeho ikonu ve službě Finder.



Někdy můžete mít oprávněný důvod pro změnu aplikace, kterou použijete k otevření daného souboru, například chcete-li otevřít soubory AVI ve VLC namísto QuickTime. V dnešním článku si ukážeme, jak to udělat.

  • V okně Finder klepněte pravým tlačítkem myši na soubor, jehož výchozí aplikaci chcete změnit.
  • V kontextovém menu vyberte Otevřít v aplikaci -> Ostatní.

  • Zobrazí se nové navigační okno, které vám umožní vybrat jinou aplikaci a otevřít vybraný soubor. V našem příkladu vybíráme VLC Media Player.

  • Označte zaškrtávací políčko vedle možnosti Otevřít vždy v aplikaci, abyste zajistili, že váš výběr se bude v budoucnu vztahovat na všechny soubory stejného formátu (v našem případě soubory AVI). Pokud zaškrtávací políčko nevidíte, klepněte na tlačítko Možnosti v levém dolním rohu okna a mělo by se zobrazit.
  • Klikněte na Otevřít.

Existuje i jiný způsob, jak můžete v macOS změnit přidruženou aplikaci: ve Finder klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Zobrazit info.

V informačním dialogu, který se zobrazí, byste měli vidět Otevřít v aplikaci. Vyberte možnost Další a v rozevírací nabídce aplikací vyberte jednu, která ještě není v seznamu, a potom klepněte na tlačítko Změnit vše.

Zdroj: macrumors.com