Může vás Google poslouchat prostřednictvím iPhonu? Náhod je až moc, aby něco takového nebylo možné. Je to zhruba týden, co jsem čistě náhodou objevil u přítelkyně elektrický rozbočovač od firmy PowerCube, následně jsme se začali bavit o tom, že toto patří mezi skvělé gadgety k cestování.



Musím podotknout, že jsme PowerCube nevyhledávali předtím, ani potom přes žádný internetový prohlížeč. Pouze jsme se o tomto produktu bavili v offline režimu. O pár minut později se nám na webových stránkách už začala objevovat nabídka PowerCube v reklamách, tu zajišťujišťuje firma Google (AdSence).

Podobné „náhody“ se nám stávají celkem často i u jiných produktů. Samozřejmě, pokud bychom daný produkt vyhledali v Googlu, nebo projížděli např. e-shopy s podobným sortimentem produktů, tak je vše logicky vysvětlitelné. Google monitoruje váš pohyb na webových stránkách, aby se učil a zobrazoval reklamu určenou přímu pro vás, ale to je stará známá věc.

Ovšem přístup ke klíčovým slovům pomocí hlasu kolem iPhonu, i přes uzamčenou obrazovku je trošku až děsivá představa.

Pokud však najedete do nastavení internetového prohlížeče Chrome, který je od Googlu, tak objevíte přístup Siri a hledání, kde je možnost Hledání, návrhy a zkratky, rovněž také Povolení na zamknuté obrazovce.

Takže neustálé hledání a čekání na návrh Hey Siri je zde dokonce povoleno v nastavení a nikde není napsáno, že toto hledání nemůže sloužit pro cílení reklamy AdSence pomocí zaznamenaných klíčových slov z hlasu.