Apple včera vypustil iOS 12 pro vývojáře a my jsme neodolali a museli jsme nový systém ihned vyzkoušet. Jaké jsou naše dojmy z první verze systému, která má ještě dlouhou cestu před sebou, než bude vypuštěna mezi širokou veřejnost, se dočtete v následujícím článku.



 

Jak už tomu tak bývá, nový systém přichází s novými funkcemi, na druhou stranu ale také s novými chybami, které teprve budou (snad brzy) odstraněny. iOS 12 není vyjímkou a tak se podíváme na to, co se na novém systému povedlo a co naopak ne.

Co se povedlo?

V první řadě zmíníme nové funkce. Mezi zmíněnými nesmí chybět nová upozornění sdružující se do kategorií – funkce, která se nám velmi líbí a funguje skvěle. Její přidání zpříjemňuje čtení notifikací. Další novinkou jsou „Measures“ neboli měření. Nová aplikace, která dokáže měřit objekty z reálného života! Funguje skvěle. Ano, najdeme občas drobné chybky nebo se stane, že aplikace ztratí výchozí bod, ale s tím se musí počítat. Když se to ale povede, je měření velmi přesné.

Další vychytávkou je třeba čas strávený na iPhonu, který pro mě je spíše strašákem. Jako užitečnou funkci ale hodnotím nastavení limitů pro určité aplikace. Po vypršení stanoveného časového limitu se aplikace zatmaví a pro její spuštění musíte zadat heslo.

Drobnější vychytávky pak přináší přepracované iBooks na Apple Books, ve kterých se lépe hledá a jinak vypadají. Zmínit se také můžeme o reorganizaci fotek, která usnadňuje vyhledávání a přináší nové uspořádání alb. Všimnout si také můžeme rychlejšího spouštění fotoaparátu a dalších aplikací.

Co se nepovedlo?

A teď k tomu, co se nepovedlo zatím odladit a znepříjemní váš den. V první řadě se telefon (testováno na iPhone 7 Plus) neskutečně zahřívá, což způsobuje to, že baterie vydržela +- 3,5 hodiny provozu. Oproti tomu s iOS 11 vydrží telefon 8 hodin při stejně náročném užívání. Tento fakt poměrně hodně snižuje nadšení z nového iOS.

Co ale musíme vyzdvihnout je, že za 24 hodin nespadla ani jedna aplikace. Některé bugy se ale objevily přímo na ploše, kdy začala nahodile poblikávat, ale po asi jedné sekundě se vše srovnalo a bylo jak má být. Párkrát se zasekla klávesnice nebo okno hovoru zůstalo otevřené i po zavěšení a nešlo vyhodit z multitaskingu.

Závěr

Jak to celé shrnout po dni používání? Nebudeme dělat unáhlené závěry, ale jsme si téměř jistí, že konečná verze, která půjde mezi širokou veřejnost odchytí chyby a iOS 12 bude skvělým systémem. A to opravdu. Nepovedený start iOS 11 se už nebude opakovat a iOS bude opět považováno za velmi stabilní, povedený a jenoduchý systém s nespočtem užitečných funkcí.

Chtěli byste si iOS 12 také vyzkoušet? Podívejte se na náš exkluzivní návod, jak si jej nainstalovat.

Již máte a nelíbí se vám iOS 12? Podívejte se na náš návod, jak provést downgrade na iOS 11.