Telegram dnes obdržel první aktualizaci za dva měsíce po blokování aktualizace aplikace způsobené sporem s ruskou vládou a společností Apple. Rusko v dubnu zakázalo aplikaci Telegram, protože společnost odmítla dovolit státním úředníkům v zemi, aby měli přístup k obsahu uživatelských zpráv.



Požadavek o zakázání aplikace nebyl ale úspěšný, což vedlo k tomu, že Rusko požaduje, aby Apple odstranil Telegram z ruského obchodu App Store. V rámci tohoto sporu Apple zřejmě odmítl všechny aktualizace aplikace od poloviny dubna. Tato situace způsobila, že určité funkce, jako jsou například samolepky, se přerušily spuštěním systému iOS 11.4 a zabránila tomu, aby Telegram dodržoval nová pravidla GDPR v Evropské unii.

Z prohlášení Durova včera: „Zatímco Rusko tvoří pouze 7% uživatelské základny aplikace Telegram, společnost Apple od poloviny dubna omezuje aktualizace pro všechny uživatele aplikace po celém světě. V důsledku toho jsme také nedokázali plně dodržet GDPR pro naše uživatele v EU do termínu 25. května 2018. Pokračujeme v úsilí o vyřešení situace a budeme vás průběžně informovat.“ Zdá se, že společnost Apple změnila své postavení a Telegram 4.8.2 je nyní k dispozici v App Store. Aktualizace zahrnuje nový registrační proces pro EU a Velkou Británii spolu s dalšími malými změnami v aplikaci.

Zdroj: macrumors.com