Tesla musí v poslední době čelit jednomu problému za druhým. I přesto, že se jí stále nepodařilo dostat se ze ztrátového období, má obrovské výrobní problémy s Modelem 3, u kterých má při dodávání svým zákazníkům zpoždění zhruba rok a půl. Na podzim minulého roku však i přes to Tesla představila svá další vozidla – Tesla Roadster 2 a ve sféře užitkových vozů potom Tesla Semi Truck. A podle nejnovějšího tweetu Elona Muska to vypadá, že Tesla chystá hned další užitkové vozidlo. Má jím být pickup.



Kamion Tesla Semi se hned po svém představení setkal s obrovským úspěchem, předobjednávky na něj zaznamenal i od světoznámých firem jako například Walmart, DHL, nebo Pepsi. A nové užitkové vozidlo na svém Twitteru prozradil samotný CEO Tesly, Elon Musk. Ten totiž začal sondovat, co by si jeho fanoušci na novém užitkovém vozidle přáli. A sám také nepřímo potvrdil některé vlastnosti. Jeho první vlastností by měla být obrovská velikost. Podle slov Elona Muska by měl být tak veliký, že na své korbě odveze klasický americký pickup (ty už jsou samy o sobě dosti velké). Stejně tak by měl vůz pojmout až 6 cestujících.

Pickup by měl podle všeho vycházet ze současného Tesla Semi a tomu napovídá i skica, kterou společnost představila na sklonku minulého roku. Velikost však zdaleka není tím nejdůležitějším, čím Tesla Pickup zaujme. Hlavní vlastností by měl být hlavně výkon. Poháněn by měl být dvojicí elektromotorů napájených z akumulátoru, který by měl na jedno nabití umožnit dojezd 640 – 800 km. Tesla Pickup by přitom měl dokázat utáhnout až 136 tun nákladu. To je pořád mnohem větší číslo, než jaké je standardem u běžných pickupů. Ty nejlepší totiž zvládnou něco okolo pěti tun.

Vtipně tato vlastnost zní i v porovnání s původním Tesla Semi, který má podle oficiálních specifikací zvládnout „pouze“ 36 tun. Další zajímavou vlastností by mohlo být také dynamické vzduchové odpružení reagující na hmotnost nákladu. To by mělo kromě vyrovnávání nerovností také pomoci udržet pickup v rovině i při nerovnoměrném zatížení. Elon Musk už také bere jako samozřejmost, že ve vozidle budou montovány 240V zásuvky. Ty by mohly umožnit například řemeslníkům připojení nutného nářadí. Odpadne jim tak povinnost vozit s sebou naftový generátor.

Samozřejmostí je poté autonomní systém Tesla Autopilot, jehož hardware bude tvořen nejspíše, stejně jako u ostatních vozidel Tesly, 360° kamerami, lidarem, sonary.

Ačkoliv vozidlo nejspíše působí velmi nereálně, nakonec ve skutečnosti může najít opravdu zajímavé využití. Vždyť se jen podívejme, jaký je zájem o současný Tesla Semi Truck. Tak jako tak si na vozidlo ještě nějakou tu dobu počkáme. Originální Tesla Semi by měl vylézt z továrny v roce 2020. A jak to s Teslou známe, bude to o rok, dva později. Tak jako tak se bude jednat o rozhodně zajímavé vozidlo a my se nemůžeme dočkat, až jej Tesla představí.

Zdroj: electrek.co