Čínský výrobce mobilních telefonů – Vivo, dnes představil svůj systém pro 3D rozpoznávání obličeje. Ten by měl konkurovat současnému Face ID, které používá Apple u svého iPhonu X a Vivo se chlubí, že jeho systém používá pro ověření obličeje až 10x více dat.



Systém čínské společnosti používá pro rozpoznávání 300 000 datových bodů – neviditelných teček – pro skenování obličeje jeho uživatele. Apple používá „jen“ 30 000 datových bodů. Vivo svůj systém nazvalo TOF (Time of Flight – Doba letu), což samo o sobě nemusí dávat úplně smysl, ale hned si to vysvětlíme. TOF systém totiž k rozpoznávání emituje světelné paprsky a následně počítá, jak dlouho trvá, než se po odrazu vrátí zpět do senzoru. To systému umožňuje bezproblémově a přesně rozpoznávat objekty až do vzdálenosti 3 metrů od senzoru.

Společnost Vivo se v posledních letech nebojí vyrábět kontroverzní, ale přitom futuristické telefony. V minulosti se pochlubila například telefonem s vestavěnou čtečkou otisků prstů pod displejem a vlajková loď – Vivo Nex – pro změnu nabízí zcela bezrámečkový displej, jehož dosáhla pomocí elektricky vysouvané kamerky. Vivo tvrdí, že jejich 3D technologie není žádný pouhý koncept. Než se však dostane do komerčních telefonů, bude to ještě chvíli trvat. Otázkou však zůstává, jak rychlá technologie bude a zda se vůbec desetinásobek dat projeví na bezpečnosti a přesnosti systému skenování obličeje.

Zdroj: macrumors.com