Apple představil iOS 12 s celou řadou aktualizací, od vylepšení funkce Nerušit po zcela nový systém sledování činnosti, který sleduje kolik času strávíte na vašem iPhone nebo iPadu, což může být užitečné.



Také přináší nové Memoji, tedy Animoji vytvořené podle vás, podporu pro skupinové hovory ve FaceTime a také spousty dalších změn. Kromě všech těchto nových funkcí však existuje desítky menších vylepšení, které Apple nezahrnul ve svém oznámení iOS 12. Proto vám dnes představíme seznam nových, méně známých nebo skrytých funkcí.

– iPhone X App Switcher – Už nemusíte přidržovat aplikace a zavírat je. Stačí přesunout nahoru, jako u iPhone 8 nebo starších zařízení.

– Hlas Siri – V USA existují nové možnosti hlasů Siri.

– Face ID pro více lidí – V nastavení Face ID existuje možnost „Nastavit alternativní vzhled“, která se zdá být určena lidem, kteří pravděpodobně potřebují změnit svůj vzhled, například za pomocí kontaktních čoček, nebo pro ty, kteří chtějí sdílet telefon s rodinou.

– Face ID – Po selhání Face ID můžete posunout prstem nahoru ze spodní části zařízení iPhone X a Face ID bude připraven znovu.

– Nový Widget – V sekci Widgety, která je přístupná přetažením doprava na domovské obrazovce, je k dispozici nový widget Screen Time, kde můžete vidět, kolik času jste v zařízení iOS strávili v poslední době a co jste dělali.

– Automatické aktualizace – systém iOS 12 zavádí možnost zapnutí automatických aktualizací softwaru v části Obecné -> Aktualizace softwaru. Pokud bude k dispozici aktualizace, spustí se automaticky.

– Klávesové zkratky – Pokud klepnete na jméno osoby v aplikaci Zprávy, objeví se vám možnost uskutečnění zvukového hovoru FaceTime, standardního videohovoru FaceTime nebo získání informací o kontaktu. Také může být spuštěno skupinové volání FaceTime.

– Seskupení upozornění – V části Oznámení v aplikaci Nastavení jsou možnosti přizpůsobení, jako seskupení oznámení pro všechny vaše aplikace. Nastavit si tuto funkci můžete: Automaticky, Podle aplikace a Vypnuto. Nastavení upozornění bylo také poněkud přepracováno a přepínače pro nastavení upozornění se zobrazují pouze v centru oznámení, nikoliv však na uzamčené obrazovce.

– Nová gesta pro iPad – Apple vylepšil gesta na iPadu, nyní přejděte prstem dolů z pravé horní části. Přesunutím z Docku se dostanete k domovské obrazovce.

– Panel nabídek v iPadu – Panel nabídek v horní části iPadu byl přepracován a vypadá to, že Apple dělá prostor pro zářez, který bude součástí budoucích modelů iPad Pro, které budou obsahovat Face ID. Čas, den a datum jsou umístěny v levém horním rohu obrazovky, zatímco vpravo je zobrazeno spojení Wi-Fi nebo LTE, Bluetooth a životnost baterie.

– Hesla – při zadávání přihlašovacích údajů je k dispozici nový API pro správce hesel, který umožňuje zobrazovat hesla z aplikace 1Password a podobných aplikací v panelu návrhů QuickType. iOS 12 také přidává návrhy aplikací pro iOS do aplikací třetích stran, například Keychain v Safari. Apple bude také sledovat hesla, která byla znovu použita a vyzve vás k vytvoření nových.

– Jednorázové automatické vyplňování hesla – Apple říká, že jednorázové SMS přístupové kódy se automaticky zobrazí jako možnosti automatického vyplňování, takže nemusíte mít starosti s ukončením aplikace, otevřením aplikace Zprávy, kopírováním a zadáním do aplikace, která potřebuje kód. V Nastavení byla služba Automatické vyplňování Safari nahrazena obecnějším automatickým vyplňováním hesel a v části Hesla a účty existuje nové nastavení Automatického vyplňování hesel.

– Chytřejší Siri – Siri může odpovědět na otázky o slavných osobnostech, jídle a sportu. Může také hledat vzpomínky z aplikace Fotky.

– Skenování QR kódu v Ovládacím centru – K dispozici je nový zástupce pro skenování QR kódu.

– Tapeta – V iOS 12 je k dispozici nová tapeta.

– Siri Návrhy – Siri je chytřejší a nové nastavení umožňuje, aby se návrhy Siri objevily na zamčené obrazovce. Můžete také povolit zkratky v nabídce Nastavení, i když zástupci nejsou dosud k dispozici a budou přicházet přes sadu aplikací, která bude později vydána. Návrhy Siri na zamčené obrazovce lze aktivovat na základě aplikace.

– Diktafon – Nyní, když je funkce Diktafon také na iPadu a Macu a má podporu iCloud, existují nastavení pro tuto funkci v aplikaci Nastavení. Můžete si vybrat, kdy chcete odstranit hlasové poznámky, zvolit kvalitu komprese zvuku a nastavit výchozí název záznamu.

– Markup Colours – Při použití funkce Markup Colours je k dispozici mnohem více barev pro úpravy screenshotů, označování obrázků, úprav PDF a další.

– Safari ikony – v aplikaci Nastavení máte k dispozici možnost povolit Favicons pro kartu Safari, což je nová funkce. Existuje také několik nových experimentálních funkcí WebKit, které testuje společnost Apple.

– Apple Books – Aplikace iBooks má novou revizi a nový název. Existuje několik nových nastavení pro tuto aplikaci v Nastavení. Chcete-li sledovat, kde se nacházíte v knize napříč všemi zařízeními, můžete zapnout možnosti synchronizace.

– Podcasty – Můžete nastavit vlastní délku v podcastu. A to od 10 do 60 sekund.

– Informace o baterii – V aplikaci Nastavení obsahuje tabulka využití baterie posledních 24 hodin nebo posledních 10 dní namísto posledních 7 dní. Je zde také zcela nový graf, který zobrazuje informace o využití baterie.

– Apple Music – V Apple Music můžete vyhledávat skladby podle textu. Stránky umělce také zobrazují větší fotografie a nové tlačítko „Play“, které přehrává celý katalog umělců.

– Siri v režimu nízké spotřeby – v režimu iOS 12 můžete zapnout funkci „Hey Siri“ s režimem nízké spotřeby.

Zdroj: macrumors.com