Po vydání nových modelů MacBook Pro iFixit minulý týden oddělil klávesnici v 13-palcové verzi a objevil přítomnost nové silikonové membrány pod klávesami, což potvrzuje interní dokumenty Apple, které uváděly zabránění prachu a dalším nečistotám.



Abychom lépe poznali novou Butterfly klávesnici třetí generace, která je součástí nových strojů a jak funguje, iFixit ji otestoval mnohem důkladněji. Vystavil klávesnici prachu, který svítí, což umožnilo sledovat, kde a jak se prach hromadí. Stejný test byl proveden na klávesnici MacBook Pro 2017, kde byla prokázána menší ochrana kláves. V novém MacBooku je ale prach bezpečně uzavřen na okrajích membrány, takže mechanismus je poměrně chráněný. Otvory v membráně jsou zakryty samotnou čepičkou a zabraňují pronikání prachu. Předchozí klávesy jsou mnohem méně chráněny a jsou téměř okamžitě zaplaveny prachem.

iFixit byl opravdu schopen způsobit selhání kláves přidáním několika špatně umístěných částic prachu. Zatímco se silikonová membrána nezdá být neproniknutelná a neexistuje způsob, jak zjistit, jakou ochranu nabídne v průběhu času, je to jistě větší ochrana, než jakou nabízí starší verze Butterfly klávesnice. Po testování na prach iFixit provedl rozsáhlejší test nové klávesnice a roztrhal ji vrstvu po vrstvě. Bylo to vyčerpávající, což vysvětluje, proč Apple musí při instalaci nové klávesnice nahradit celý vrchní kryt, iFixit totiž zjistil, že silikonová membrána je lisovaná a tvarovaná vcelku.

Zdroj: macrumors.com