V macOS Mojave představila společnost Apple nové rozhraní, pro snímky a nahrávky obrazovky, což usnadňuje přístup k nim. Nová plovoucí paleta přináší tradiční funkce pro snímání obrazovky společně pod jedno menu.



Můžete k ní přistupovat stisknutím klávesy Command-Shift-5. Podívejme se blíže na to, jak to vypadá. Tři tlačítka vlevo od prvního děliče menu vám poskytují možnosti pro pořízení snímku celé obrazovky, vybraného okna nebo vybrané části obrazovky. Všimněte si, že klávesové zkratky pro tyto akce jsou stále stejné. Vpravo od prvního děliče menu jsou dvě tlačítka pro zahájení záznamu obrazovky – buď celé nebo jen části. Tyto akce byly dříve dostupné pouze v nástroji macOS Grab.

Pokud se rozhodnete vytvořit snímek okna, umístěte kurzor myši nad ním: Okno bude zvýrazněno a kurzor se změní na fotoaparát. Jednoduše klikněte na tlačítko myši, abyste pořídili fotografii. Pokud se rozhodnete zachytit vybranou část obrazovky, použijte kurzor myši a vyberte oblast, kterou chcete zachytit. Při nahrávání obrazovky se na panelu nabídek objeví tlačítko, na které můžete kliknout, když jste připraveni ukončit nahrávání. Klepnutím na pravé tlačítko na paletě se zobrazí další nabídka pro ovládání dalších možností, například kde chcete, aby se zachycená fotografie uložila (Plocha, Dokumenty a podobně) a zda má být 5ti nebo 10ti vteřinové zpoždění před provedením fotografie.

Když pořídíte snímek obrazovky nebo záznam, objeví se v dolním rohu obrazovky náhled, stejně jako při snímání obrazovky na zařízení se systémem iOS. Klepnutím na tento náhled snímek otevřete v okně, které obsahuje různé nástroje nebo možnost oříznutí videoklipů v případě nahrávek, stejně jako možnosti sdílení snímku nebo jeho odstranění v případě že s ním nejste spokojeni. Pokud pořídíte postupně několik snímků obrazovky, pravděpodobně nebudete chtít, aby se náhled zobrazoval pro každý z nich a proto existuje i možnost vypnutí.

Zdroj: macrumors.com