Používání mobilního telefonu za volantem je poslední dobou čím dál tím aktuálnější téma. Bez jakéhokoliv rozporu se jedná o nebezpečné počínání. Jak tento problém vyřešit? Možností je určitě několik. Poměrně netradičním způsobem se problém rozhodli řešit v britském Norfolku, kde nasadili do akce chytré dopravní značky. Ty automaticky rozpoznají, kdy za volantem používáte telefon a následně vás vyzvou, abyste toho nechali.



Anketa ve Velké Británii nedávno odhalila, že telefon za volantem používá až 26% řidičů. Jedním ze způsobů, jak tato technologie funguje je zachycovač rádiových signálů, který je v chytré dopravní značce zabudován. Ten je směrován tak, aby přijímal signály přesně z pozice, kterou auto projíždí. Jakmile zaznamená signál, který odpovídá telefonnímu hovoru, na dopravní značce se zobrazí obrázek s výzvou k ukončení hovoru. Značka by však nějakým způsobem měla být schopna rozlišit, zda používáte handsfree. V tom případě by obrázek neměla zobrazit.

Co už ale nerozezná je, zda telefonuje řidič, nebo spolujezdec. A pokud řidič prohlíží internet nebo posílá zprávy, značka je zkrátka zase k ničemu. Ani toto totiž nerozpozná. A to i přes to, že prohlížení internetu či chatování s přáteli za volantem může být několikanásobně nebezpečnější, než klasické telefonování.

V současné době není v plánu značku používat například k pokutování, ale slouží jenom jako upozornění pro řidiče. Celý systém má fungovat hlavně jako prevence dopravních nehod.

Zdroj: cultofmac.com