Rádi testujeme nové věci a už delší dobu nás v redakci lákalo začít si zařizovat chytrou domácnost s propojením HomeKitu a aplikací Domácnost, která s macOS Mojave přichází i na počítače Mac. Zařízení v aplikaci Domácnost můžete ovládat pomocí iPhonu, iPodu touch, iPadu, Apple TV a počítačů Mac.



iSTYLE – Apple Premium Reseller nedávno naskladnil nové LED osvětlení značky VOCOlinc a proto jsme neváhali a zašli do iSTYLE prodejny pro jednu sadu LED žárovek do naší kanceláře. Nutno podotknout, že iSTYLE – Apple Premium Reseller prodává i LED svítící pásek ideální na podsvícení stolu, postele nebo třeba zadní strany iMacu.

V prodejně na pobočce Olympia, Brno se nás ujal ochotný Filip Coufal – Apple Product Professional, který s námi rád pohovořil i o dalších možnostech HomeKitu a samotném využití VOCOlinc LED žárovky, kde nás mile překvapil a ujistil s ovládáním pouze přes Wi-Fi síť, bez potřeby mít (bridge nebo hub), jako u konkurenčních světel Philips Hue.

Klasickou žárovku stačilo vyměnit za VOCOlinc a našroubovat ji do objímky, naskenovat kód z přiloženého certifikátu v krabičce a pak už jednoduše pojmenovat danou žárovku, vybrat ikonku a přidat do místnosti, ve které bude žárovka umístěna.

Žárovky mají vlastní připojení k místní Wi-Fi síti, takže skutečně nemusíte řešit žádný (hub nebo bridge), přesně jak nám Filip Coufal sdělil. Samozřejmostí je vytváření scén v aplikaci Domácnost, kde si můžete každé příslušenství nastavit podle své libosti např. v případě žárovek různých barev, teploty a intezity svícení. Skvělé využití je hlasová asistentka Siri, kdy po vyslovení „Hey Siri, Good night“, budou například vypnuta všechna ovládaná světla. To stejné platí po nastavení příkazu „Hey Siri, blue“, kdy se rozsvítí světla modře.

Kromě toho se do těchto scén dají zapojit i další HomeKit zařízení jako jsou např. produkty značky Elgato. Na příklad u pokojového monitoru vzduchu se mohou v případě dobré kvality vzduchu rozsvítit světla bíle a pokud bude ve vzduchu vyšší koncentrace oxidu uhelnatého, tak se barva světel v domácnosti změní na červenou. Tomu se už říká automatizovaná domácnost a třeba produkty firmy Elgato mohou vyvolat další akci po zaregistrování senzorem pohybu v domácnosti, senzorem na dveřích a oknech, Thermo ventilem na radiátoru nebo dle počasí venku.

Cena VOCOlinc:

Konkurenti VOCOlinc:

Pravděpodobně největším konkurentem s podporou HomeKitu je Philips Hue, kde je nutné používat Bridge, abyste mohli ovládat žárovky Philips Hue, který samostatně stojí 1.529,- Kč.