Jak drahé byly v minulosti byty k pronájmu v Praze a kolik dnes průměrně zaplatíte za 1 m2? O jaké byty je největší zájem a co všechno hraje roli? Tyto zajímavé informace se dozvíte v článku spolu s doporučením, jak postupovat, pokud sháníte bydlení v Praze a chcete ulovit dobrou nabídku.



Byty k pronájmu dříve nebyly tak drahé

Měsíční částky za nájem k bydlení v Praze nebyly tak vysoké jako dnes. Argument ohledně rostoucích platů, které umožnily růst cen za pronájem, také není úplně relevantní, protože nárůst cen bytů a platů rozhodně není procentuálně stejný. Dříve bylo bydlení v pronájmu poměrně levnou variantou, jak neřešit hypotéku a přesto si komfortně bydlet. Dnes se dá říci, že průměrná splátka hypotéky může být znatelně nižší v porovnání s běžnou hodnotou tržního nájmu. Zajímavé je i to, že ceny nájmů rostly rychleji v porovnání s cenami nových bytů.

Například v roce 2012 byla průměrná cena za pronájem m2 bytu v Praze 133 korun. Dnes, v roce 2018, se cena za m2 pohybuje kolem 340 korun. To už je značný rozdíl.

Bydlení v Praze je v rámci České republiky nejdražší

Rozdíly panují nejen při porovnání minulé situace na trhu se současnou, ale také mezi jednotlivými kraji. Praha je jasnou jedničkou a hned na druhém místě se drží bydlení v Brně. Naopak nejnižší ceny jsou v Karlových Varech nebo v Ústí nad Labem.

Řešením situace s drahým bydlením by mohl být fond, který sází na investice do nájemních bytových domů. Nakoupené byty totiž budou přímo určeny převážně k dlouhodobému pronájmu.

Největší poptávka je po malých bytech

Největší zájem je tradičně po menších bytech o dvou místnostech s dispozicemi 1+1 nebo 2+kk. Velká poptávka panuje také po garsonkách, kterým dávají přednost pracující jednotlivci případně studenti. Za vděk však řada zájemců o bydlení přijme i pronájem nebytových prostor uzpůsobených k přechodnému bydlení. Cena v tomto případě bývá o kousek nižší, protože z tohoto druhu pronájmu plynou jistá omezení, nevýhody a snížený komfort.

Záleží nejenom na ceně za nájem, ale i na lokalitě

Největší poptávka je po menších bytech za nižší cenu, ale rozdíly panují i v rámci jednotlivých lokalit. Některé jsou hodně žádané díky pěknému okolí, dobré občanské vybavenosti a praktickému dopravnímu spojení.

V rámci Prahy se tradičně největšímu zájmu těší střed města na Praze 1. Oblíbenými a žádanými lokalitami jsou také Praha 2, a Praha 3 v okolí Vinohrad a Žižkova. Do popředí se pomalu dostávají také lokality vzdálenější od centra, ale s dobrou dopravní dostupností, jako například Strašnice na Praze 10 nebo lokalita v okolí Prahy 9. Ten, kdo může porovnat zkušenosti s hledáním bydlení ve více pražských lokalitách, jistě uzná, že někdy je zájem opravdu obrovský a jindy není zase tolik těžké ulovit dobrou nabídku.

Dobrá nabídka na pronájem je dnes rychle pryč

Vzhledem k velké poptávce a poměrně omezené nabídce si mohou majitelé bytů dovolit pronajímat za vyšší ceny. Některým to však nedá a nutně netrvají na maximální možné částce a spíše si chtějí ze zájemců vybrat. Vloží tak nabídku s cenou přívětivou v porovnání s podobnými nabídkami. Výsledkem je, že se strhne doslova rvačka o to, kdo v bytě nakonec bude bydlet.

Pokud tedy sháníte nový byt k pronájmu v Praze, pamatujte na následující:

· Často obnovujte nabídky na inzertních portálech

· Ihned volejte

· Osobní prohlídku si domluvte co nejdříve

· Domluvte si několik bytů pro případ, že by v předchozích případech byli ostatní rychlejší

Je až neuvěřitelné, jak hodně se ceny za pronájem dokázaly vyšplhat během uplynulých šesti let. Do budoucna nám tak zůstávají otázky, jestli bude podobný trend stále pokračovat, nebo se tempo růstu zpomalí a ceny se ustálí. S velkou pravděpodobností se však dá říci, že značné rozdíly v cenách mezi jednotlivými kraji i konkrétními lokalitami budou přetrvávat. Také bude nutné stále rychleji reagovat na nové nabídky a mít pořádnou dávku štěstí pro získání dobré nabídky na bydlení v pronájmu. Jakmile si totiž jednou zkusíte hledat bydlení v Praze, jistě dáte za pravdu, že je to poměrně složitá bitva.

Všimli jste si také rostoucích cen za bydlení? A jaké máte zkušenosti s hledáním bytu k pronájmu? Podělte se s námi v komentářích.