Nejnovější návrh Trumpa na administrativní obchodní válku s Čínou by znamenal 25% celní sazbu uloženou pro řadu produktů Apple, mezi nimi Apple Pencil, AirPods, Apple Watch a Mac mini. To již zasáhlo cenu akcií řady dodavatelů Apple, ale nyní analytik odhadl pravděpodobný dopad na samotnou firmu Apple.



Firma PED3.0 včera večer zaznamenala poznámku, kterou napsal Gene Munster, jenž využil odhady přínosu těchto produktů k výpočtu pravděpodobného dopadu na základní řadu společnosti Apple.

V pátek podání s americkým obchodním zástupcem Apple uvedl, jaký navrhované americké tarify na 200 miliard dolarů čínského zboží by měly vliv na Apple Watch, AirPods, Beats a další menší produktové řady.

Zatímco společnost Apple nerozděluje příspěvek z těchto produktů, odhadujeme, že v roce FY18 dosáhnou 4% výnosů a ve finančním roce 2019 dosáhnou 35% růstu a dosáhnou 5% prodeje.

Tyto sazby by mohly snížit ziskovost produktů Apple Watch a AirPods o 10-20%, což má za následek necelý 1% negativní dopad na zisky společnosti Apple v roce 19.