Mohli jsem už číst zajímavé poznatky od Kena Kocienda, bývalého hlavního inženýra softwaru pro iPhone. Exkluzivní výňatek z jeho knihy Creative Selection poskytl zákulisní pohled na vývoj klávesnice v iPhonu.



„Představte si, že váš šéf vám řekne přímo do vašeho obličeje, že váš projekt je „psí hovno“. Dále si představte, že tento šéf je Steve Jobs. To se mi stalo, když jsem pracoval jako hlavní inženýr softwaru pro iPhone během zlatých let Apple. Jaký byl správný způsob, jak reagovat? Bylo by špatný nápad, abych souhlasil se Stevem a potvrdil mu, že jsem mu nabídl špatnou práci. Ale nebylo by dobré ani nesouhlasit, pokud bych nebyl ochoten vstoupit do debaty s velkolepým generálním ředitelem – a v té chvíli jsem nebyl. Připravil jsem osm možností, z nichž mnohé byly varianty našeho starého písma, Helvetica, s několika dalšími smíšenými pro kontrast. Ale každý z nich měl problém: Pokud jste písmo zvětšili, vertikální tahy písma „M“ (například v poště a ve zprávě) vypadaly rozmazaně.

Za pár dní jsme s kolegy vyvinuli Helvetica Neue. Tato verze měla jemné vylepšení, díky nimž se na novém displeji objevil každý email perfektně ostrý. Steve ho schválil. Ačkoli někteří tvrdili, že Steve byl tyran, nebylo tomu tak. Kritika může být účinná, i když není konstruktivní. Steve vždy vysvětlil odmítnutí. Pokud se mu něco nelíbilo, tak to prostě řekl. Jeho styl zpětné vazby byl přímý a byl ochoten tvrdit, že myšlenka nebyla dobrá, i když nedokázal vysvětlit, proč v jasných a stručných termínech. Klíčem k úspěchu totiž je mít prostředí, kde všichni ví, že komentáře jsou o vaší práci a ne o vás.“

Zdroj: 9to5mac.com