Pět zemí, včetně Spojených států a Spojeného království, naléhá na technologické společnosti, aby vyhověly žádostem o vybudování zadních vrátek do svých šifrovaných služeb nebo se mohou potýkat s právními předpisy, které je vyžadují.



Toto prohlášení je výsledkem setkání, které se uskutečnilo minulý týden mezi zeměmi sdílení zpravodajských služeb „Five Eyes“ (Pět očí), mezi něž patří USA, Spojené království, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

„Zákony o ochraně soukromí musí zabránit svévolnému nebo protiprávnímu rušení, ale soukromí není absolutní. Je zavedenou zásadou, že příslušné orgány státní správy by měly mít možnost hledat přístup k jiným soukromým informacím, pokud soud nebo nezávislý orgán povolil tento přístup na základě stanovených právních norem. Stejné zásady již dlouhou dobu umožňují vládním orgánům hledat domovy, vozidla a osobní věci s platnou právní autoritou.“

Ve zprávě je třeba poznamenat, že každá jurisdikce „Five Eyes“ zváží, jak implementovat principy prohlášení, včetně „dobrovolné spolupráce průmyslových partnerů“, při dodržování zákonných požadavků na řádnou autorizaci a dohled.

Vyjádření zásad zdůrazňuje rozporuplný vztah mezi některými vládami a technologickými společnostmi ohledně šifrování v posledních několika letech, kdy se rozšířila popularita služeb digitálních zpráv.

Vláda Spojeného království již dlouho tvrdí, že šifrované online kanály, jako je WhatsApp a Telegram, poskytují teroristům „bezpečné místo“, protože vlády a dokonce i společnosti, které tyto služby hostí, je nemohou přečíst.

Šifrování vzniklo právě k tomu, aby nebylo možné číst něčí konverzaci nebo data. To se samozřejmě vládám nelíbí a chtějí mít možnost vidět nejlépe vše.

Zdroj: macrumors.com