Spotify je kritizován za opatření, které podniká ve snaze zabránit zneužívání jeho rodinného předplatného. Stejně jako Apple Music nabízí Spotify možnost rodinného předplatného, které umožňuje sdílet jeden účet až šesti členům stejné domácnosti.



Nicméně není to neobvyklé, že přátelé společně sdílí své rodinné předplatné, což jim umožňuje výhodně platit mnohem méně na osobu než za vlastní účet. Quartz oznamuje, že se Spotify nyní snaží tuto situaci vyřešit. Spotify nedávno poslal e-mail některým uživatelům rodinného předplatného v USA, kde požádal o potvrzení své adresy prostřednictvím GPS. V e-mailu bylo uvedeno: „Pokud nepotvrdíte, můžete ztratit přístup k plánu.“ Tento krok je však kontroverzní ze dvou důvodů.

Tím prvním je soukromí. Někteří uživatelé nechtějí sdílet detaily jako je jejich adresa. Ale je tu i další důvod. Několik uživatelů na Twitteru poukázalo na to, že bydlení ve stejném domě není podmínkou pro to, aby uživatelé byli v rodinném vztahu. Někteří členové rodiny mohou například žít v zahraničí nebo mít odlišného jednoho z rodičů. Přestože popis specifikuje plán „pro členy téže domácnosti“, označuje službu jako spíše rodinnou, než jako pro domácnost.

Zdroj: 9to5mac.com