Britské národní centrum pro kybernetickou bezpečnost podpořilo odmítnutí zprávy Apple a Amazon, podle které čínští špióni zasadili mikročipy o velikosti špičky tužky na základních deskách vyrobených společností Supermicro.



Ty Apple i Amazon používaly v serverech datových center. „Jsme si vědomi zpráv z médií, ale v této fázi nemají důvod pochybovat o podrobných posouzeních společností AWS a Apple,“ uvedla agentura GCHQ. „NCSC důvěrně spolupracuje s výzkumnými pracovníky v oblasti bezpečnosti a naléhavě vyzývá někoho s věrohodnými informacemi o těchto zprávách, aby nás kontaktovali,“ dodal. Apple byl už několik let zákazníkem společnosti Supermicro, využíval své servery k napájení iCloudu, Siri a App Store, přestože v roce 2016 přerušil vztahy s firmou kvůli dříve oznámenému a údajně nesouvisejícímu incidentu, ve kterém Apple objevil infikovaný ovladač na jednom serveru v jednom z jeho laboratoří.

Společnost Bloomberg Businessweek včera informovala, že Apple objevil podezřelé mikročipy kolem května 2015 poté, co zjistil nepatrnou síťovou aktivitu a problémy s firmwarem. V létě roku 2015, několik týdnů poté, co společnost Apple identifikovala škodlivé čipy, začala společnost odstraňovat všechny servery Supermicro z datových center. Každý ze 7000 serverů Supermicro byl nahrazen za několik týdnů, podle jednoho ze zasvěcených osob. Jeden vládní úředník citovaný ve zprávě Bloomberg Businessweek uvedl, že cílem Číny je dlouhodobý přístup k hodnotným firemním tajemstvím a citlivým vládním sítím. Není známo, že by byly ukradeny nějaké údaje běžných uživatelů, píše zpráva, ale rozsah údajného útoku se jeví jako nejasný.

Zdroj: macrumors.com