V macOS Mojave společnost Apple představila nové rozhraní pro snímání obrazovky, které sjednocuje funkce pro vytváření snímků a nahrávání obrazovky, což usnadňuje přístup k oběma funkcím.



Nová paleta přináší tradiční funkce pro snímání obrazovky společně pod jedno menu. Můžete k němu přistupovat stisknutím klávesy Command-Shift-5. Podívejme se blíže na to, co všechno nabízí. Tři tlačítka vlevo od prvního děliče menu vám poskytují možnosti pro pořízení snímku celé obrazovky, vybraného okna nebo vybrané části obrazovky. Všimněte si, že klávesové zkratky pro tyto akce jsou stále stejné. Vytvoření snímku obrazovky je snadné, stačí stisknout Shift-Command-3 pro zachycení celé obrazovky nebo Shift-Command-4 pro zachycení části obrazovky pomocí kurzoru myši. Vpravo od prvního děliče menu jsou dvě tlačítka pro zahájení záznamu obrazovky – celé obrazovky nebo jen části. Tyto akce byly dříve dostupné pouze v nástroji MacOS Grab.

Pokud se rozhodnete nahrát okno, umístěte kurzor myši nad ním: Okno bude zvýrazněno a kurzor se změní na fotoaparát. Jednoduše klikněte na tlačítko myši, abyste ho nahráli. Pokud nahráváte vybranou část obrazovky, použijte kurzor myši a vyberte oblast, kterou chcete zachytit. Při nahrávání se na panelu nabídek objeví tlačítko, na které můžete kliknout, když jste připraveni ukončit nahrávání. Klepnutím na pravé tlačítko na paletě se zobrazí další nabídka nastavení, například kde chcete, aby se snímky uložily (Plocha, Dokumenty a podobně) a zda má být zahrnuto 5-ti, nebo 10-ti sekundové zpoždění před provedením snímku, což vám poskytne čas, abyste zachytili obrazovku, jak potřebujete.

Když pořídíte snímek obrazovky nebo záznam v macOS Mojave, objeví se v dolním rohu obrazovky náhled, stejně jako při snímání obrazovky na zařízení se systémem iOS 11 nebo novějším. Klepnutím na miniaturu otevřete snímek v okně, které obsahuje nástroje pro úpravu obrázků nebo možnost oříznutí videoklipů v případě nahrávek, stejně jako možnosti sdílení snímku/nahrávek nebo možnosti jej odstranit. Existuje také možnost tuto funkci vypnout.

Zdroj: macrumors.com