Po zveřejnění poslední krádeže údajů minulý měsíc společnost Facebook nabídla uživatelům další podrobnosti. Sociální síť odhalila, že hackeři ukradli data od asi 30 milionů uživatelů a zatímco toto číslo je nižší, než se původně očekávalo, stále představuje alarmující počet lidí.



Zde je návod, jak zjistit, zda se to týkalo i vašich údajů.

Podrobnosti o krádeži dat Facebooku:

Facebook vysvětluje, že tato chyba se týká funkce „Zobrazit jako“, která umožňuje uživatelům prohlížet si svůj profil, jak ho vidí ostatní. Kvůli bezpečnostní chybě byli hackeři schopni získat data, jako například: Uživatelské jméno, pohlaví, rodinný stav, náboženství, rodné město, aktuální pobyt, datum narození, typy zařízení používané pro přístup k Facebooku, vzdělání, práce, stránky, které sledujete a 15 nejnovějších vyhledávání. Facebook dodává, že od 14. milionů uživatelů, hackeři byli schopni získat většinu, ne-li všechny výše uvedené údaje. Od dalších 15 milionů uživatelů získali hackeři jméno a kontaktní informace. Zranitelnost, kterou hackeři využili, existovala již více než rok, od července 2017 do září 2018.

Jak zjistit, zda byly vaše informace ukradeny

Chcete-li vědět, zda byly vaše informace ukradeny, společnost tvrdí, že zašle upozornění postiženým uživatelům během příštích několika dní. Pokud nedůvěřujete společnosti Facebook, aby se nedopustila chyby – existuje i jiné řešení. Jednoduše přejděte na tuto webovou stránku a ujistěte se, že jste přihlášeni do účtu Facebook. Přejděte dolů do dolní části a uvidíte část nazvanou „Je můj účet na Facebooku ovlivněn tímto bezpečnostním problémem?“ Například toto je zpráva, kterou vidím na svém Facebook účtu: „Na základě toho, co jsme doposud zjistili, váš účet ve Facebooku nebyl ovlivněn tímto bezpečnostním incidentem. Pokud zjistíme, že byly postiženy další účty Facebook, obnovíme jejich přístupové kódy a oznámíme jim to.“ Samozřejmě, zatímco postižení 30 milionů uživatelů je nižší, než počáteční odhad společnosti Facebook, společnost nevylučuje, že počet může při pokračování šetření růst.

Zdroj: 9to5mac.com