Někteří uživatelé iPhone v Číně si v posledních dnech stěžovali, že obdrželi oznámení o výdajích z App Store, které neautorizovali, podle China National Radio. Odcizené Apple ID vedly k odcizení peněz z účtů Alipay a WeChat Pay.



Podvodníci se zaměřili na lidi, kteří měli tyto účty propojené s jejich Apple ID jako platební metodu. WSJ říká, že peníze byly použity k podvodnému nákupu v App Store. Oznámení společnosti Alipay neuvedlo, kolik lidí bylo ohroženo, ale uvedli, že byli ohroženi i ​​uživatelé iPhonu, kteří mají propojené své účty s jinými platebními systémy, včetně hlavního rivala WeChat Pay. Mluvčí WeChat Pay, která vlastní společnost Tencent Holdings Ltd. se k tomu nevyjádřila. Zdá se, že zloději přijali maximální možnou částku pro jednu transakci. Někteří uživatelé ztratili až 2000 juanů (288 dolarů), uvedla ve čtvrtek Xinhua. Společnost Alipay doporučila osobám s propojenými údaji, aby snížily své limity transakcí jako zmírňující opatření.

Není známo, jak byly odcizeny přihlašovací údaje Apple ID, ani kolik uživatelů bylo ohroženo, ale WeChat Pay a Alipay mají kolem půl miliardy uživatelů. Alipay říká, že Apple zkoumá, jak byly Apple ID ukradeny. Mluvčí Apple poukázala na pokyny na svých webových stránkách, které chrání Apple ID proti podvodům – jako dvoufaktorová autentizace – nastavení, které vyžaduje, aby se uživatelé přihlašovali k ověření své identity pomocí druhého kódu kromě hesla. Apple údajně investoval 13 milionů dolarů do svého zavedení Apple Pay do Číny. Tím, že nabízí slevy a odměny, odpovídá taktice, kterou používají místní společnosti k růstu svých uživatelských základen.

Zdroj: 9to5mac.com