Dnes je to přesně sedm let od smrti Steva Jobse. Před sedmi lety, 5. října 2011, vyhasl život jednoho z největších inovátorů a osobností počítačového průmyslu Steva Jobse. Přinášíme Vám v den, kdy Steve Jobs zemřel jeho životní příběh, ve kterém se nacházela nejedna překážka. Vzpomeňte si dnes s námi na tohoto významného muže.



Steven Paul Jobs se narodil 24. února 1955 v San Franciscu v USA americké vysokoškolačce a syrskému studentovi politologie. Krátce po porodu byl adoptován Clarou a Paulem Jobsovými. Sám Jobs řekl, že je považuje za jediné rodiče. Zajímal se o techniku, vypomáhal nevlastnímu otci v jeho garáži. Na tomto místě byla později založena společnost Apple Inc. Po ukončení střední školy nastoupil na vysokou školu, avšak studium ukončil po prvním semestru. Přednášky navštěvoval dalšího 1,5 roku, avšak jen takové, kterých se chtěl zúčastnit. Vydělával si vracením lahví od coly, spával u svých kamarádů většinou na zemi.

V roce 1971 se seznámil se Stevem Wozniakem, v té době bylo Jobsovi pouhých 16 let. Roku 1976 Jobs, Wozniak a Ronald Wayne založili v garáži rodičů Steva Jobse společnost Apple Computer Inc. Aby získali počáteční kapitál, Steve Jobs prodal svůj Volkswagen Mikrobus Van a Wozniak svoji programovatelnou kalkulačku. V roce 1983 se snažil získat Johna Sculleyho ze společnosti Pepsi-Cola jako CEO pro Apple a přitom vyslovil větu: „Chcete celý život prodávat sladkou vodu? Nebo chcete pracovat se mnou a pomoct mi změnit svět?“

Počátkem 80. let měl vztah s písničkářkou Joan Baez. Později se oženil s Laurene Powellovou, se kterou měl tři děti. Znovuobjevil počítačovou myš, ve které spatřil velký komerční potenciál, neboť s ní šlo ovládat grafické prostředí vyvíjené společností Xerox. Toto vedlo k výrobě počítače Apple Lisa. Roku 1984 představil Jobs velmi emocionálně počítač Macintosh. O rok později byl Jobs z Applu vyhozen a založil firmu NeXT Inc. V roce 1986 koupil Pixar, který v roce 2006 odkoupilo Disney a Steve Jobs tak získal 7% podíl na akciích a místo v představenstvu Disney.

V roce 1997 se vrací do Applu, je znám svým manažerským stylem. Někteří o něm říkají, že terorizoval zaměstnance a vyhazoval je i za drobnosti. Měl obrovské řečnické možnosti, vizi se kterou dokázal ohromit statisíce lidí. Vždy nosil černý rolák značky St.Croix, modré džíny Levi’s 501 a tenisky New Balance 992. Jeho plat činil 1$ ročně, vydělával však na akciích, které vlastnil.

V roce 2004 mu byla diagnostikována rakovina slinivky, trpěl vzácnou formou, která byla chirurgicky léčitelná. S rakovinou se snažil bojovat pomocí alternativní medicíny, tohoto rozhodnutí později litoval. V roce 2008 zveřejnili zprávu o Jobsově smrti, přes fakt, že chybu rychle opravili, začalo se spekulovat o jeho chatrném zdraví. V dubnu roku 2009 podstoupil transplantaci jater. Jobsovo zdraví se nadále zhoršovalo a 25. srpna 2011 odstoupil z funkce CEO Applu a nahradil jej Tim Cook. Steve Jobs nechal postavit luxusní jachtu, avšak jejího vyplutí se již nedožil, neboť umírá dne 5. října 2011 v Palo Altu na zástavu dechu zapříčiněnou metastázami rakoviny slinivky. Před sedmi lety nás opustil jeden z největší géniů světa –  Steve Jobs. Čest jeho památce!

Zdroj: wikipedia.org