V pondělí Nejvyšší soud Spojených států vyslyší argumenty v rámci žaloby proti společnosti Apple v souvislosti s jejími smlouvami týkající se App Store a aplikací. Jak uvedla agentura Reuters, problém vznikl díky 30% podílu z prodeje App Store.



Společnost Apple tvrdí, že jedná pouze jako zprostředkovatel vývojářů, kteří prodávají aplikace spotřebitelům prostřednictvím App Store, nikoliv jako distributor. Tato žaloba pochází z roku 2011 a tvrdí, že společnost Apple vytvořila monopol tím, že umožňuje  prodávání aplikací pouze prostřednictvím prvního dodavatele. Na druhou stranu, tato žaloba také říká, že Apple používá tento monopol k účtování nadměrných provizí.

Federální soud v Oaklandu v Kalifornii žalobu odložil a uvedl, že spotřebitelé nejsou přímými odběrateli, přičemž vyšší poplatky, které vyplácejí, jsou předány vývojářům. V loňském roce odvolací soud v San Francisku obnovil žalobu a uvedl, že Apple jedná jako distributor, který prodává aplikace přímo spotřebitelům. Apple podává odvolání proti tomuto rozhodnutí a podporuje ho obchodní komora Spojených států amerických, která napsala v krátkosti, že soudní spory ublíží hlavně vývojářům, maloobchodníkům a spotřebitelům.

Zdroj: 9to5mac.com