Dnes se otevřel Apple Champs-Élysées v Paříži a zároveň se zde uskutečnil seminář Today at Apple. Čtenáři webu 9to5Mac navštívili nový obchod a sdíleli fotografie tohoto krásného a prostorného Apple Store.



Apple Champs-Élysées na sebe upozorňuje ještě dlouho předtím, než projdete vstupními dveřmi. Velká historická budova zaujímá celý pařížský roh a je ukotvena klenutou věží rozkládající se na celou výšku stavby. Apple pracoval roky, aby obnovil obchod s rovnováhou historického kouzla a moderního vybavení. Vzhledem k tomu, že budova stále patří jednomu nájemci, J.M. Westonovi, mnoho let byla zachována většina původní architektury exteriéru a historických detailů stavby. Fotografie z ulice pořízené v roce 1929 ukazují, 114 Avenue des Champs-Élysées a vypadá podobně, jako nyní.

Budova byla postavena v roce 1893 a nachází se na architektonicky významném místě. Vyznačuje se prvky architektury Beaux-Arts a Second Empire, se sochařskými detaily zakrytými mansardovou střechou.

Uvnitř Apple přeměnil prostor se spoustou místností a chodeb, které je třeba prozkoumat. Dřevěné a mramorové schodiště vystupují kolem jemných olovnatých oken. Hladké kamenné zdi jsou poseté výkladovými skříněmi s výhledem na zdobené balkony. Ozdobný krb je umístěn vedle čistých linií fóra.

V novém Apple Store bude pracovat 337 zaměstnanců, jsou 15 různých národností a hovoří 17 jazyky. 200 zaměstnanců je z Francie.

Apple spolupracoval s architekty Foster+Partners na designu prostoru. Toto duo také spolupracovalo například na Apple Regent Street v Londýně.

Zatímco budova je impozantní sama o sobě, korunní klenot Apple Champs-Élysées je to, co Angela Ahrendts nazývá „největším evropským fórem“. Nad tímto fórem proudí dolů přirozené světlo skrz úhlové průchody. Fotovoltaické panely a systém sběru dešťové vody jsou integrovány pro výrobu obnovitelné energie a pro recyklaci vody. Dole můžete vidět 8K video zeď.

Tento prostor je určen pro zasedání Today at Apple, což naznačuje, že budoucnost Apple Store bude o něčem víc, než jenom o prodeji.

V celém obchodě můžete najít černobílé fotografie pořízené ve francouzských městech Lyon, Marseille a Paříž. Fotografie byly vyfoceny Axelem Morinem, s nímž se Apple spojil a vytvořil v Paříži výstavu v červenci. Podobná kampaň byla použita k propagaci kamerového systému iPhone X.

V Apple Champs-Élysées také najdete celou místnost věnovanou řemínkům Hermès pro Apple Watch. Apple Watch můžete vidět na zbrusu nových dřevěných stojáncích. Tento design byl poprvé představen v návštěvnickém centru Apple Park a nyní je rozvinut do některých Apple Store po celém světě, včetně Apple Third Street Promenade. Většina Apple Store má vystaveno jen několik populárních řemínků, přičemž na vyžádání jsou k dispozici další. Vzhledem k tomu, že Hermès sídlí v Paříži, vyhrazená místnost pro tyto doplňky je vhodná pro nejluxusnější francouzský Apple Store.

Stefan Behling ze společnosti Foster+Partnes ho nazval jedním z nejvíce jedinečných Apple Store na světě. Z fotografií je snadné pochopit proč. Kombinace historie, módy a designu plně ztělesňuje spojení technologie s liberálním uměním a kreativitou.

Zdroj: 9to5mac.com