Chyba v nástroji aplikace Instagram „Stahování dat“ neúmyslně odhalila některá uživatelská hesla. V některých případech mohly být uživatelské hesla vystaveny i veřejnému zobrazení.



Uživatelé Instagramu byli informováni prostřednictvím e-mailu, že pokud používali nástroj Stahování dat, byla jejich hesla odhalena tím, že byla uvedena do adresy URL webové stránky spojené s tímto nástrojem. Navíc byla hesla uložena také na Facebooku. Šířka chyby je v tomto okamžiku nejasná, ale mluvčí společnosti Instagram říká, že problém byl objeven rychle a ovlivnil velmi malý počet lidí. Instagram také říká, že chyba byla od té doby vyřešena a radí všem uživatelům, kterých se to týká, aby vymazali historii prohlížeče, aby někdo neviděl adresu URL, která obsahovala heslo.

Jedná se o poměrně základní bezpečnostní selhání pro společnosti Instagram a Facebook. Určitě to vyvolá otázku, jak společnost Instagram zpracovává bezpečnostní údaje svých uživatelů. Instagram původně představil tento nástroj v dubnu letošního roku, aby splnil požadavky GDPR, ale je k dispozici i uživatelům z celého světa. Jakmile si zažádáte o data prostřednictvím tohoto nástroje, společnost vám během 48 hodin pošle veškerou kopii všeho, co jste sdíleli v Instagramu, a veškeré údaje, které nashromáždila.

Zdroj: 9to5mac.com