Vláda Spojeného království je připravena spustit aplikaci, která pomůže občanům EU požádat o trvalý pobyt. Proces zahrnuje vyplnění krátkého formuláře a skenování čipu uvnitř pasu pomocí NFC čtečky v telefonu.



Problém je, že Apple nedává vývojářům plný přístup k NFC čipu uvnitř iPhonu. API pro čtení NFC podporují pouze formát dat NDEF. Android umožňuje vývojářům volně přečíst a zapisovat data prostřednictvím protokolů NFC a zdá se, že vydání aplikace pro Android se již blíží. Podle BBC, Sajid Javid navštívil Apple, aby diskutoval o této záležitosti. Apple slíbil, že změní to, jak NFC funguje. Ve zprávě se uvádí, že vláda nadále spolupracuje s Apple. Apple pečlivě řídí, jak mohou být použity čipy NFC vložené do zařízení. NFC byl poprvé obsažen v iPhone 6, aby umožnil transakce pomocí Apple Pay. Několik let to bylo všechno, co čip NFC poskytoval.

V systému iOS 11 Apple přidal rámec CoreNFC, který umožňuje vývojářům aplikací třetích stran číst data NDEF z NFC. Skenování vyžaduje, aby aplikaci spustil uživatel. iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR podporují čtení čipů NFC na pozadí, ale data musí opět odpovídat přísnému formátu. Údaje zakódované v čipu uvnitř pasů neobsahují podporované standardy CoreNFC. Vláda Spojeného království si uvědomovala omezení API, když oznámila aplikaci v březnu, ale zřejmě doufala, že iOS 12 přidá požadované funkce.

Zdroj: 9to5mac.com