Společnost Apple dnes zveřejnila dokument, ve kterém popisuje postupy testování autonomních vozidel, jak to vyžaduje správa národní bezpečnosti silničního provozu [PDF via CNET].



Krátký sedmistránkový dokument neobsahuje podrobnosti o projektu autonomního vozidla Apple, ale společnost říká, že je nadšená z potenciálu automatických systémů v mnoha oblastech, včetně dopravy. Apple se domnívá, že autonomní systémy řízení mají potenciál zlepšit to, jak lidé řídí, díky zlepšení bezpečnosti silničního provozu a širokým výhodám. Každé vozidlo, které je nasazeno pro testování (Apple používá Lexus SUV vybavené zařízeními LiDAR), je podrobeno přísným ověřovacím testům. Apple vysvětluje, jak fungují jeho autonomní vozidla.

Software rozpozná to, co je kolem něj, jako jsou ostatní vozidla, jízdní kola nebo chodci použitím systému LiDAR, radaru a kamery předtím, než tyto informace shromáždí, aby předpověděla, co se stane dále. Pomocí těchto informací poskytuje systém Apple příkazy pro řídící, brzdicí a pohonné systémy. Apple analyzuje každou akci, kterou systém provádí, zejména scénáře a poruchy, u kterých je řidič povinen převzít řízení. V roce 2018 se vozy Apple účastnily dvou nehod, ačkoli ani chyba nebyla díky systému autonomního řízení. Všechny navrhované změny softwaru ADS jsou nejprve podrobeny přísným a komplexním simulačním testům, které vyhodnocují software podle předem stanovených kritérií.

Po absolvování těchto simulačních testů se celý systém podrobí zkouškám na silnici. Změny softwaru mohou být navrženy pro provoz na veřejných komunikacích až po absolvování této řady rozsáhlých simulací. Každé vozidlo je hlídáno řidičem, kteří musí absolvovat přísné školení, které zahrnuje defenzivní jízdní dráhu, výcvik v učebně, simulace a řízení silničního provozu. Řidiči musí mít vždy obě ruce na volantu, pracovat jednu směnu za den a jsou povinni provádět časté přestávky na odpočinek při jízdě.

 

Zdroj: macrumors.com