Steve Jobs – zakladatel, tvrdý šéf, ale především člověk, který změnil svět by dnes oslavil 64. narozeniny. Pojďte si společně s námi připomenout jeho život, kterým dodnes motivuje mnoho lidí.



Přesně před 64 lety, 24. února 1955, se americké vysokoškolačce a syrskému studentovi politologie narodil syn. Hned po porodu se jeho biologická matka a otec rozhodli, že Stevena Paula Jobse dají k adopci. Podmínkou bylo jediné, jejich syn musí být adoptován vysokoškolsky vzdělanými lidmi. To se ale nestalo a i přes nápor jeho matky si ho nakonec adoptoval milující pár Clary a Paula Jobsových.

Steve byl už jako malý tvořivé dítě a miloval techniku. Proto se zdržoval v garáži svého otce, který si přivydělával opravováním vraků automobilů. Samotné Jobsovy brigády nebyly prodej zmrzliny, ale většinou v oboru techniky. Bylo to zřejmě i tím, že žil v Silicon Valley, kde se zrodila většina technologických gigantů.

V roce 1969 se Steve Jobs poprvé setkává se Stevem Wozniakem. I když se vůbec neznali, padli si hned do oka a začali si rozumět. Sám Wozniak řekl, že tohle setkání považuje za jedno z nejdůležitějších v jeho životě.

Jobsovi rodiče nebyli zrovna bohatí, proto svému adoptovanému synovi vybrali vysokou školu, která by je nezruinovala. Jobs byl ale panovačný a jeho cílem bylo pouze jedno místo – Reed College. I když rodiče byli zásadně proti, svému synovi se podřídili a začali utrácet veškeré životní úspory jen proto, aby mohl na škole studovat. Jobs viděl, že se peníze ztrácejí z účtu jeho milujících rodičů a po prvním semestru školu opustil. Dále ale však chodil na některé přednášky, které si sám zvolil. Sám na tom nebyl s financemi dobře, proto přespával u svých přátel na podlaze. Peníze si vydělával tím, že vracel lahve od Coca-Coly a pro pořádné jídlo šel přes celé město do svatostánku hnutí Hare Krishna.


Na podzim roku 1974 se Jobs vrací zpět do Kalifornie, kde začal navštěvovat místní Homebrew Comptuter Club společně se Stevem Wozniakem. O rok později se Steve dostává do Atari, kde pracuje jako vývojář her. Jobs byl vegetarián a věřil, že když bude jíst jen ovoce, nebude se muset koupat. Nevyšlo to a okolí si stěžovalo, že Jobs smrdí. Musel pracovat i na jiné směny, jenom aby se nesetkal se svými spolupracovníky. Později se Jobs dostává do Indie – společně se svým přítelem z Reed College Danielem Kottke – hledat spirituální osvícení. Ve stejné době Jobs bere i LSD. Po návratu mu je v Atari přidělen úkol. Za každý ušetřený čip na základní desce dostane 100 dolarů. Steven šel tedy pro pomoc za svým přítelem Wozniakem. Dohodli se, že každý dostane půlku, pokud to společně dokážou. Wozniak dokázal zredukovat množství o 50 kusů. Steve Wozniakovi předal 350 dolarů jako půlku. Zatajil mu že za „svou“ práci dostal 5.000 dolarů.
V roce 1985, kdy se stálo zvyšovalo napětí mezi Jobsem a CEO Johnem Sculley, kterého nechal sám Jobs dosadit, byl nucem Jobs opustit Apple. Steven byl tedy vyhozen ze svojí vlastní firmy. Ještě ten rok založil firmu NeXT Computer. Hned po roce došel Jobsovi jeho vložený kapitál – 7 mil. dolarů a hrozil krach firmy. Nebýt miliardáře Rosse Perota, který se rozhodl do firmy investovat, pravděpodobně by zanikla. První pracovní stanice NeXT byly uvedeny na trh až v roce 1990 a stály necelých 10 tisíc dolarů. NeXT workstation byl technologicky velmi pokročilý, ale pro své náklady musel být zamítnut. Po skončení této celé aféry, kdy se Jobs vracel zpět do Applu, který byl na prahu krachu, Apple koupil NeXT a společnost Pixar.

Steve Jobs v roce 2004 onemocněl a doktoři mu řekli, že si „má dát věci do pořádku.“ Jak uvedl ve svém životopisu, věděl, že je to konec, ale netušil, jak na to připravit rodinu. Později se ale zjistilo, že jeho typ rakoviny je léčitelný, a proto podstoupil chirurgický zákrok. V roce 2011 svůj statečný boj prohrál. Jobs vlastnil 138 mil. akcií Walt Disney. Těsně před smrtí nechal postavit obrovskou jachtu – bohužel se jejího vyplutí nedočkal.
Steven Paul Jobs je opravu velká legenda nejen ve světě počítačů. Dokázal se jako dítě z chudé rodiny dostat až na úplný vrchol. O produkty, kterým byl otcem, je dodnes obrovský zájem. Věnujte mu dnes, společně s námi, tichou vzpomínku.

Zdroj: wikipedia.org