Student ze Santa Cruz byl minulý týden obžalován z distribuce a držení drog. Distribuovat měl kokain a metamfetamin, což údajně dělal prostřednictvím aplikace, která byla k dispozici v App Store.



Podle čestného prohlášení, aplikaci vytvořil 18-ti letý Collin Riley Howard. Aplikace se jmenovala „Banana Plug“. Během vyšetřování, tajný agent HSI použil aplikaci, aby si koupil marihuanu a kokain. Následné zprávy mu pomohly uskutečnit celkem čtyři nákupy, z nichž třetí a čtvrtý obsahoval více než pět gramů metamfetaminu. Howard byl zatčen 15. února předtím, než byla uhrazena platba za čtvrtý nákup. Aplikace Banana Plug, která je zatím k dispozici ke stažení v App Store, je prodávána jako hra. Uživatelé pokládají dlaždice, které střídají mezi obrázky banánů a elektrických zásuvek, cílem je vymazání všech banánů.

Způsob, jakým zákazníci údajně komunikovali s Howardem, není znám, i když tyto funkce již nemusí být aktivní v nejnovější verzi aplikace. Banana Plug byla zveřejněna v App Store v loňském říjnu a byla aktualizována dvakrát, naposledy v listopadu. Není jasné, jak aplikace prošla schvalovacím procesem společnosti Apple, ani není jasné, zda byl Apple upozorněn, jak aplikace funguje před nebo po Howardově zatčení. Jak je uvedeno v části 1.4.3 v pokynech pro vývojáře, software jako „Banana Plug“ je přísně zakázán a nesmí být v App Store. Howardovi hrozí až 20 let vězení a pokuta ve výši 1.000.000 dolarů.

Zdroj: appleinsider.com