Právní bitva mezi společnostmi Qualcomm a Apple stále pokračuje. Výrobce čipů znovu vyzval ITC, aby udělil zákaz dovozu iPhonů poté, co bylo zjištěno, že porušují některé z patentů společnosti.



Komise pro mezinárodní obchod USA (ITC) již dříve rozhodla ve prospěch společnosti Qualcomm v patentovém sporu, ale nyní se rozhodla zákaz dovozu neudělit. Toto rozhodnutí se však přezkoumává. Společnost ITC v září zjistila, že Apple porušil jeden z patentů Qualcomm, který se týkal iPhonů s modemy Intel. Běžně by za takových okolností uložil zákaz dovozu, ale soudce pro správní právo Thomas Pender rozhodl, že to nebude ve veřejném zájmu. Apple poté uvedl, že vydal softwarovou opravu, aby se vyhnul tomuto problému. Qualcomm ale tvrdí, že dovoz iPhonů s modemem Intel měl být zakázán i v době, kdy společnost Apple zavedla opravu.

ITC již v prosinci rozhodl, že přezkoumá rozhodnutí a uvádí, že konečné rozhodnutí bude záviset na třech faktorech:

  • jak dlouho bude trvat, než Apple přijme nové návrhy, které neporušují patent
  • jaké problémy mohou vyplývat ze zákazu dovozu
  • zda je možné zakázat dovoz pouze těch iPhonů, kterých se to týká

Původně mělo být rozhodnuto 19. února – včera – ale zdá se, že to trvá déle, než se očekávalo. Apple žádá o šestiměsíční lhůtu, pokud se ITC rozhodne uložit zákaz dovozu. Apple uvedl, že bude potřebovat šest měsíců, aby ověřil, že s opravou budou spokojeni regulátoři a aby mohl prodat stávající iPhony.

Zdroj: 9to5mac.com