Technologický průlom postupně odsouvá práce s pevnou pracovní dobou do pozadí a dává nám příležitost pracovat a profesně růst bez ohledu na to, kde se právě nacházíme. Asi tedy nepřekvapí, že se objevují články, jako je například tento, které hovoří o tom, že mezi Čechy roste obliba práce mimo pohodlí kanceláře. A podíl Čechu, kteří alespoň občas upřednostní pracovní mobilitu, dál poroste.



Většina mobilních pracovníků používá jako svůj pracovní nástroj notebook, tudíž pro počítače existuje spousta pracovních a firemních aplikací, které si kladou za cíl zvýšit produktivitu práce. Jenže notebook není tak přenosný jako chytré telefony, jejichž nejnovější modely nabízejí obdobné funkce, jen v kompaktnějším provedení. Někteří netechničtí specialisté je proto začínají využívat pro pracovní účely při cestování, dojíždění nebo třeba posezení u kávy.

Jedním z nejdůležitějších nástrojů mobilních pracovníků je aplikace pro sledování času. Umožňuje pochopit, kolik času strávíte na jednotlivých úkolech a spočítat správnou výši odměny za hodinové úkoly. Škála těchto aplikací pro mobilní platformy není tak pestrá jako pro počítače, ale vybrali jsme pro vás tři nástroje pro sledování času pro iOS, které považujeme za nejlepší.

Proč si na iPhone nainstalovat nástroj na sledování času

Sledování času na iPhonu neslouží jen k efektivnější fakturaci, ale i ke zlepšení organizace. Při práci na cestách je vaše pozornost vystavena nespočtu nástrah bojujících o vaši pozornost, a ty nejzrádnější z nich číhají právě ve vašem telefonu.

Například si náhle uvědomíte, že jste právě utopili moře času v nepracovních činnostech, jako je surfování na internetu, chatování na messengeru nebo sledování videí na YouTube. Sakra, takhle to dopadá vždycky!

Samostatnou kapitolou jsou pak mobilní hry, protože vás na chvíli dokáží zcela odtrhnout od reality. Výrobci her se snaží lidi ke svým aplikacím nalákat pomocí různých aktivátorů, například herních úspěchů, bonusů, soutěží atd., proto se lidé stávají na mobilních hrách závislí. A žebříčku her, na kterých se vytváří závislost, vévodí hry nabízené mobilními kasiny, které jsou mnohem návykovější právě kvůli přímému propojení se skutečnými penězi. Lidé doufají, že vyhrají jackpot a v této honbě za rychlými penězi potom ztrácejí pojem o realitě.

A jestli se v tom trochu poznáváte, pak existuje rychlý způsob, jak se zase vrátit k práci. Aplikace pro měření pracovního a nepracovního času, které vám pomohou určit, kolik drahocenného času jste promrhali a jak málo jste se ve skutečnosti věnovali své práci. Možná vás překvapí, až zjistíte, že více než polovinu své 1,5hodinové cesty autobusem jste poslouchali hudbu namísto přípravy na obchodní jednání atd.

Využívání nástrojů pro měření času je navíc mnohem příjemnější, než si neustále psát poznámky nebo memorovat časové údaje. Aplikace pro iOS fungují tak, že vytvoříte projekt, přiřadíte úkol a klepnete na tlačítko „Spustit časomíru“. A to je základní princip každého takového nástroje, jehož nastavení vám rozhodně nezabere víc než dvě minuty. Ovšem kromě těchto základů přináší většina těchto aplikací i funkce, kterými se snaží odlišit. Uděláme si srovnání třech nejoblíbenějších aplikací a zkusíme si definovat, která má pro vás nejlepší funkce.

1. Toggl

Hodnocení v obchodu App Store: 4,9 z 5

Odkaz ke stažení

Podobně jako většina aplikací pro sledování času na trhu byl i Toggl původně zamýšlen pro desktopové počítače. Mobilní verze nabízí mnohem méně funkcí než ta desktopová, ale stále se jedná o elegantní a intuitivní nástroj pro sledování odpracovaných hodin na cestách.

Aplikace má tři základní části: samotné měření času, statistiky a kalendář. V té první máte přehled časových záznamů v chronologickém pořadí. Karta statistik zobrazuje celkový počet odpracovaných hodin v daném období a rozdělení podle dní a klientů. Zobrazení kalendáře vám pak poskytuje lepší přehled o harmonogramu, abyste mohli co nejpřesněji plánovat své úkoly.

Aplikaci lze také propojit se Siri, abyste ji mohli ovládat hlasem. Toggl navíc poskytuje chytré návrhy pro to, co sledovat dál.

Prostřednictvím mobilní aplikace sice nelze generovat zprávy, ale data se plynule synchronizují s desktopovou verzí Togglu. Mobilní záznamy tedy můžete zahrnout hned do příští zprávy, kterou budete generovat na desktopu.

Verdikt: Aplikaci ocení zejména mobilní pracovníci, kteří jako hlavní pracovní nástroj používají počítač (pracovníci na volné noze, digitální nomádi, online podnikatelé atd.).

2. Hours

Hodnocení v obchodu App Store: 4,8 z 5

Odkaz ke stažení

Hours je jednoduchý nástroj pro měření času, který zkrátka jen počítá odpracované hodiny. Funkce bezplatné verze jsou poměrně základní, ale přesto praktické. Zejména pro lidi, kteří nepotřebují nejrůznější vychytávky. Je poměrně zajímavé, že zdarma je pouze mobilní verze. Když budete chtít využívat desktopovou aplikaci s podrobnou analytikou, online zálohováním dat a synchronizací do cloudu, musíte si zakoupit verzi Hours pro za 8 $ měsíčně.

Bez toho bude hlavní obrazovka vypadat jako ta výše. Pro jednotlivé klienty si můžete vést samostatné časomíry a vytvářet štítky pro aktuální úkoly. Tímto způsobem ale nikdy nepoznáte, jak dlouho jste se daným úkolem zabývali, proto tato funkce bez přístupu k podrobným statistikám nedává příliš smysl.

Pokud ale patříte k lidem, kteří často zapomínají časomíru vypnout, aplikace Hours na toto pamatuje. Disponuje totiž funkcí chytrých upomínek, které vás upozorňují, pokud je třeba něco zapnout, vypnout nebo přepnout. Majitelé zařízení iPhone 6s a novějších mohou čas zastavit i na domovské obrazovce pomocí technologie 3D Touch.

Další užitečnou sekcí je kalendář, kde se ukazuje odpracovaný čas v daném dni. Člověk tak krásně uvidí, pokud nebyl zrovna nejpilnější.

Verdikt: Aplikace je skvělá pro lidi, kteří mají hodně klientů a telefon mají jako svůj hlavní pracovní nástroj (konzultanti, majitelé kamenných firem, prodejci atd.)

3. atWork

Hodnocení v obchodu App Store: 4,7 z 5

Odkaz ke stažení

atWork je poměrně jednoduchý nástroj pro měření času s velmi jednoduchým designem. Pokud jde o funkce, je hodně podobný Togglu nebo Hours, ale zaměřuje se víc na počítání výdělků v daném období.

Jestliže v předchozích dvou aplikací můžete specifikovat klienta a projekt, na kterém aktuálně pracujete, pak v atWork můžete s jednotlivými činnostmi propojit svou hodinovou sazbu. Je zde i kategorie výdělků pojmenovaná „bonus“, která počítá zisk plynoucí z projektů s paušální sazbou. Kromě odpracovaných hodin si můžete zaznamenávat i pauzy, dovolenou a indispoziční volno.

Také se zdá, že atWork obsahuje více interních funkcí než Toggl a Hours. Například vytváření reportů, sledování času podle lokality a poskytuje neomezený počet záznamů. Ano, časových záznamů můžete vytvořit jen 25 měsíčně, což není příliš praktické, ale pokud si tyto funkce otevřete, narazíte na možnost koupě tzv. „rozšíření“ za dodatečný poplatek.

Verdikt: Aplikaci ocení zejména mobilní pracovníci s pevně daným programem a oficiální zaměstnaneckou smlouvou. Umožňuje totiž zaznamenávat pauzy a organizovat dovolenou nebo indispoziční volno. Pro pracovníky na volné noze, kteří často pracují na mnoha úkolech, už tak výhodná není kvůli omezenému počtu časových záznamů.

Závěrem: Srovnávací tabulka  

Všechny tři aplikace nabízejí základní možnosti pro měření času, například stopky, základní statistiky, kalendář a řízení úkolů a klientů. Charakteristiky, kterými se odlišují, pak najdete v uvedené tabulce:

O absolutním vítězi se mezi těmito aplikacemi rozhoduje těžko. Obecně lze ale říct, že všechny uvedené nástroje umí na iPhonech skvěle základní sledování času a dále nabízejí doplňkové funkce, které ocení různé kategorie mobilních pracovníků.