Nadace Electronic Frontier Foundation (EFF), možná nejznámější nezisková organizace zabývající se digitálními právy, dnes zahájila novou kampaň „Fix it Now“ s cílem přimět technologické společnosti, aby zavedly nové funkce ochrany soukromí.



Podle EFF problémy, na které je potřeba se zaměřit, jsou známé problémy soukromí a zabezpečení, které lze opravit. Společnost EFF od Apple požaduje, aby umožnil zálohování iCloud šifrované uživatelem, které by byly pro společnost nepřístupné. Obsah nahraný do iCloud je zašifrován na serveru a v určitých situacích může společnost Apple poskytnout informace, které obsahují jméno, adresu, e-mail, historii prohlížení Safari, iMessage, a další, s úplnými podrobnostmi, které Apple uvedl na svých internetových stránkách. EFF říká, že Apple by měl uživatele chránit a měli by mít možnost, zda chtějí tyto data šifrovat nebo ne.

Společnost Apple je nešifruje, protože by tak zabránila tomu, aby mohla obnovit zálohy iCloud pro uživatele, kteří zapomněli své hesla. Jak zdůrazňuje EFF, generální ředitel společnosti Apple, Tim Cook, v minulosti uvedl, že Apple může v budoucnu nabídnout šifrované zálohy iCloud. EFF má požadavky kromě společnosti Apple i na další technologické společnosti. Uvádí, že Twitter by měl zašifrovat přímé zprávy a Facebook by měl přestat používat telefonní čísla poskytovaná pro vytváření účtu pro cílenou reklamu. Slack by měl dát uživatelům kontrolu nad uchováváním dat a Verizon by měl zastavit předinstalování spywaru na některých telefonech.

Zdroj: macrumors.com